Wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy

• Autor wątku Autor wątku glovka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glovka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam problem. Poniewaz niedawno zostalam zatrudniona na contact w firmoe ktora ma system pracy 4 na 4 . 4 dni ranny shift 12h 4 dni wolnego i potem 4 nocki 12 h. I dowiedzialam ze za urlop jest ta sama stawka co normalnie pracujemy w tygodniu. Tylko ze to jest system.zmianowy i wydaje sie ze powinni liczyc srednia stawke z.12 tygodni tak mialam liczona stawke przez agencje i przez poprzedniego pracownika wraz z overtimem a tutaj czy robosz overtime czy nie stawke masz taka sama. Jak mam 9.20 to 9.20 za urlop pomimo ze moglam miev mase godzin overtime . Czy to jest zgodne z.prawem ? Nie powinnam moec uwzglednionych overtimow i obliczona srednia z 12 tyg.?

Wszystko masz zawarte w kontrakcie. Agencja to praca tymczasowa z założenia i stąd liczenie z 12 tyg. Na kontrakcie masz stałe wynagrodzenie i stąd stała stawka za urlop. Overtime nie ma znaczenia - chyba, że twój kontrakt stanowi inaczej.
Osobiście nie słyszałem o zaliczaniu overtime do wynagrodzenia za urlop (na kontrakcie).
Agencja także nie musi zaliczać overtime do średniej za urlop i może również wypłacać nie licząc średniej - ponownie wszystko zależy od zapisu w kontrakcie z agencją.

Powrót