Wynagrodzenie (zasiłek chorobowy)

• Autor wątku Autor wątku Paweł_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
firma w której pracuje skorzystała z obniżenia etatu na 3 miesiące (maj, czerwiec, lipiec) w ramach tarczy antykryzysowej. W sierpniu przepracowałem 6 dni, 2 dni byłem na urlopie okolicznościowym i 14 dni na urlopie ojcowski. Według grafiku wygląda to tak, że przepracowałem 72h (6 dni * 12h), okolicznościowy 24h (2 dni * 12h) i ojcowski 84h (7 dni * 12). Podstawa zasiłku została wyliczona tylko z sierpnia, gdyż w tym miesiącu nastąpiła zmiana z powrotem na pełen etat. Do podstawy zostało wliczone wynagrodzenie z umowy o pracę (na czas nieokreślony) + wynagrodzenie za urlop okolicznościowy + dodatek za godziny nocne. Dodam, że w wynagrodzeniu za normalnie przepracowany miesiąc mam płaconą część zmienną (ok. 2600 zł brutto), niestety jest ona uzależniona od ilości faktycznie przepracowanych godziny. Składnik jest doliczany według wzoru, dopiero po przepracowaniu 100h, w sierpniu tyle nie miałem, więc wynagrodzenia zamiennego nie było i nie zostało wliczone do podstawy.

W ten sposób wyszła mi kolosalna różnica między wynagrodzeniem, które otrzymałbym za pełen przepracowany miesiąc, a wynagrodzeniem które otrzymałem w tym przypadku.

Proszę o pomoc, jakieś pod podpowiedzi, czy to jest dobrze wyliczone czy powinno być to zrobione jakoś inaczej. Z góry dziękuje, za każdą pomoc.

Paweł_88 napisał:
wyszła mi kolosalna różnica między wynagrodzeniem, które otrzymałbym za pełen przepracowany miesiąc, a wynagrodzeniem które otrzymałem
Mógłbyś napisać kwotę: ile miałbyś otrzymać wynagrodzenia a ile otrzymałeś /rozpisz składniki/?
Czy pracodawca zatrudnia co najmniej 20 osób?

Firma powyżej 20 osób.
Wynagrodzenie z paska, że stycznia, za te same godziny:
Wynagrodzenie zasadnicze 3588 zł
Dodatek za godziny nocne: 198.40
Ekwiwalent za pranie: 20 zł
Dodatek za przygotowanie do służby: 220 zł
Wynagrodzenie zmienne: 2114.09
Razem: 6140,49 zł brutto

W sierpniu było podobnie tylko, że:
Wynagrodzenie zmienne wyszło 0 zł, bo naliczane jest w stawce godzinowej, ale powyżej 100 godzin.

Razem za sierpień dostałem 2825.22 netto. Różnica pomiędzy miesiącami:
4172.47 - 2852.22 = 1 347,25 zł netto

Ostatnia edycja:
Paweł_88 napisał:
Wynagrodzenie zmienne wyszło 0 zł
No właśnie, moim zdaniem /tak z grubsza/ jeśli pomniejszysz wynagrodzenie brutto o wynagrodzenie zmienne, wówczas zmniejszy się /i to znacznie/ kwota brutto za sierpień.
6140,49 – 2.114,09 = 4026 zł brutto - 2.756,92 zł netto – kwota bardziej zbliżona do tego co otrzymałeś, być może zmniejszony został dodatek za staż oraz ekwiwalent za pranie.

Nie możesz wynagrodzenia za styczeń porównywać z wynagrodzeniem za sierpień, występują tam inne składniki wynagrodzenia. Trudno jest na forum wyliczyć, które składniki wynagrodzenia i w jakiej wysokości zostały naliczone, dlatego też proponuję uzgodnić z pracownikiem, który oblicza płace.

Ostatnia edycja:
Jedyna możliwością jest wyliczanie wymiaru podstawy z sierpnia? Nie przepracowałem w tym miesiącu nawet połowy planowanego czasu.

Wynagrodzenie zmienne w regulaminie traktowane jest jako rodzaj premii, nie zostało mi wypłacone w sierpniu, więc nie było też wliczone do podstawy wymiaru. A zmiana etatu dotyczyła tylko wynagrodzenie zasadniczego, zmienne zostało na starych zasadach. Niestety temat jest mocno zagmatwany, szukam pomocy gdzie się da 😉

Porównuje te miesiące, bo jeżeli bym przepracował normalnie cały sierpień, to różnica byłaby znikoma.

Zostało policzone wynagrodzenie zasadnicze, dodatek za noce i przygotowanie do służby, dokładne kwoty będę znał w środę jak dostanę pasek.

Wychodzi na to, że wybrałem zły miesiąc na urlop, bo jeżeli poszedłbym we wrześniu to bym miał liczone z całego sierpnia, razem że zmienna.

Powrót