wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku Pytajnikx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pytajnikx

Użytkownik
Odpowiedzi
124
witam, pracuje na umowę o pracę. Od połowy sierpnia jestem na L4. Mam komornika na pensji. 10 września otrzymałam wynagrodzenie za sierpień w kwocie 1352 zł. Jestem ciekawa ile otrzymam w październiku za miesiąc wrzesień. Tyle samo czy mniej skoro teraz ZUS wypłaci wynagrodzenie?

25 % mniej. Czysta głupota polskich przepisów. Z wynagrodzenia minimalnego nie można nic potrącać a z kolei z chorobowego 25 %.

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedz. rozumiem ze jescze z tych 1352 zl zostanie odebrane mi dodatkowe 25% ? Dlaczego, skoro juz komornik ''swoje'' pobral? 1352 zł to byla kwota jaka mialam przelana na konto z zakladu pracy oczywiscie po tym jak juz komornik wzial swoje..

Komornik niczego nie pobiera z zakładu pracy.
Przekazuje mu pracodawca.
Teraz będzie przekazywał świadczeniodawca.
A dlaczego ? Bo tak mówi przepis.

Czasami pójście na L4 powoduje wzrost kwoty otrzymywanej przez dłużnika (przy wyższych dochodach)

I to właśnie potwierdza fakt niespójności polskich przepisów w zakresie potrąceń z wynagrodzenia za pracę.

Osoba zatrudniona za wynagrodzeniem 2100 zł brutto jest osobą całkowicie niewypłacalną z punktu widzenia egzekucji. Z kolei ta sama osoba będąca na zasiłku chorobowym staje się nagle osobą wypłacalaną i można jej potrącać 25 % świadczenia i to znacznie mniejszego niż samo wynagrodzenie.

Ostatnia edycja:
Powrót