Wynajęcie mieszkania przez spadkobierców

• Autor wątku Autor wątku yorick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yorick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Na początku chciałem się przywitać, ponieważ właśnie się zarejestrowałem i jest to mój pierwszy post :)

Przechodząc do rzeczy - niedawno zmarł mój tata. Rodzice posiadali mieszkanie, które teraz chcemy wynająć. Rozumiem, że mieszkanie w tej chwili jest własnością w 4/6 mamy, 1/6 mojej siostry i 1/6 moje. Mamy poświadczenie dziedziczenia, lecz nie mamy jeszcze notarialnie przepisanego mieszkania. Stąd pytanie - czy powinniś,y to zrobić? Czy możemy wynająć mieszkanie, które ma taki stan prawny? I jeśli tak, to jak powinna być skonstruowana umowa najmu/kto powinien ją podpisać itp?

Pozdrawiam serdecznie,
Rafał

Ostatnia edycja:
Mamy poświadczenie dziedziczenia, lecz nie mamy jeszcze notarialnie przepisanego mieszkania.
I nie będziecie mieli - Jedynym aktem własności odziedziczonego mieszkania jest postanowienie o nabyciu spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia.
Nie istnieje żadna dodatkowa czynność "notarialnego przepisania".
Jedyne co należy jeszcze zrobić to ujawnić nowych właścicieli w Księdze Wieczystej.
Natomiast brak aktualizacji danych w KW nie zmienia faktu, że jesteście pełnoprawnymi właścicielami mieszkania i możecie je wynająć, sprzedać, darować i co tam jeszcze wam przyjdzie do głowy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy w takim razie w umowie najmu powinni pojawić się wszyscy trzej właściciele, aby była ona ważna z punku widzenia prawa? I kto wtedy płaci podatek od wynajmu? Czy może to robić jedna osoba?

Czy w takim razie w umowie najmu powinni pojawić się wszyscy trzej właściciele,
Tak. Podatki płacą wynajmujący (właściciele), każdy za siebie.

Dzięki. Podatek w wysokości ułamka posiadanej części nieruchomości? Czyli np. siostra i ja 1/6, a mama 4/6?

Podatek każdy z właścicieli opłaca od uzyskanego przez siebie dochodu z tytułu wynajmu nieruchomości.

Dziękuję. Czy w takim razie posiadając 1/6 wartości, to ja mogę osiągać cały dochód? Czy istnieje opcja, aby pozostali spadkobiercy np zrzekli się czerpania korzyści z posiadanych części np. dla konkretnej podpisywanej umowy? Nie wiem, może wystarczy podpisać jakieś oświadczenie?

Mieszkanie jest nieformalnie "moje", i reszta spadkobierców się na to zgadza. Stan prawny niestety jest jaki jest. Czy więc mogę w taki sposób podpisać umowę, żeby w ogóle nie angażować pozostałych spadkobierców? Chcę oszczędzić im jeżdżenia po urzędach, tym bardziej, że mieszkają dosyć daleko.

Powrót