Wynajem a odliczenie czynszu do spółdzielni

• Autor wątku Autor wątku nonkax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nonkax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Mogę odliczyć koszt czynszu do spółdzielni od podatku? Jestem wynajmującą i mam tylko watpliwości jak sformułować umowę i czy właściwie można zawrzeć umowę ustną w takim wypadku?

Nie odliczasz opłat niezależnych od właściciela, bo ryczałt nie przewiduje kosztów uzyskania przychodu. Ale możesz nie wliczać ich do przychodu, jeśli w umowie jasno zapiszesz, że najemca ponosi te opłaty (do spółdzielni/wspólnoty, media) i jesteś tylko pośrednikiem, o ile to Ty opłacasz rachunki.

Czy mogę w takiej sytuacji zawrzeć umowę ustną?

Zawierając umowę ustną wynajmujący pozbawia się mocnych dowodów na zawarte warunki najmu dotyczących wysokości czynszu, terminu płatności, zakresu obowiązków najemcy, zasad korzystania z lokalu, okresu najmu, etc.
W razie sporu z najemcą wynajmujący nie ma pisemnego dokumentu, który jasno to potwierdzi. Bez pisemnej umowy trudniej jest dochodzić swoich roszczeń, a sądy wymagają dowodów. Obowiązek podatkowy dotyczy każdej umowy, niezależnie czy jest zawarta w formie ustnej, czy pisemnej.
Warto także zapoznać się z przepisami, bo w niektórych okolicznościach, ustna umowa może przekształcić się w umowę bezterminową.

Umowa stanowi zabezpieczenie dla właściciela i dziwne, że ktoś świadomie się tego pozbawia.

Powrót