Wynajem domu w Polsce a Progresia Podatkowa w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku T-Mack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

T-Mack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni Forumowicze,

Z pewnością wiele osób przebywających na stałę i pracujących w Niemczech, posiada mieszkanie lub dom, które wynajmuje i osiąga z tego względu dochody opodatkowane na terenie Polski. Zastanawiam się nad tym problemem ponieważ sam jestem w takiej sytuacji. Z tego co już wiadomo pomiędzy Polską a Niemcami istnieje i funkcjonuje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, więc jeżeli nieruchomość znajduje się w Polsce to dochody są również opodatkowane w Polsce. Jednakże jak wiadomo Finanzamt może uwzględnić dochody/przychody z Polski przy wyznaczaniu stopy procentowej z jaką należy opodatkować dochody uzyskane na terenie Niemiec. Ostatnio w internecie wyczytałem, że od 2009 roku przepisy podatkowe pod tym względem uległy zmianie na kożyść podatnika w Niemczech, tzn. chodzi dokładnie o regulację tzw. Progressionsvorbehalt - § 32b EStG. Zgodnie z nowymi zapisami przy Progresionsvorbehalt nie uwzględnia się już od 2009 przychodó/dochodów z Wynajmu lub Dzierżawy, jeżeli pomiędzy państwami UE umawiającymi się istnieje w/w umowa. Dokładnie chodzi o kolejne zapisy:

Drugi akapit i jego treść - Paragraf Nr: 3

Link do całości: http://www.gesetze-im-internet.de/estg/__32b.html

Proszę o skorygowanie toku myślowego jeżeli jestem w błędzie. Ale z tego co już wywnioskowałem, to nie ma raczej obowiązku przedkładania co roku zaświadczenia EU/EWR z dochodami/przychodami z wynajmu, jeżeli są one wyłączone z progresji podatkowej.

Z poważaniem,

Ostatnia edycja:
Powrót