Wynajem garażu i dokumenty z tym związane.

• Autor wątku Autor wątku knoperss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

knoperss

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam serdecznie. Kupiłem garaż i chcę go wynajmować.
Z tego co wiem to płaci się co miesiąc od tego podatek. Natomiast mam problem z dokumentem który trzeba dostarczyć do urzędu skarbowego? Jakie dokumenty należy wypełnić i do kogo to wysłać tak by to miało ręce i nogi??
Garaż notarialnie jest na mnie i żonę więc wystarczy że tylko z mojego konta będę dokonywać tej opłaty czy jakoś trzeba to wszystko powiazać z naszymi kontami bankowymi?? Szukam w inetrnecie i tylko gotowe druki umów mi wyskakują.

Musisz wybrać formę opodatkowania dochodu z wynajmu. Teraz nie trzeba zawiadamiać US o formie opodatkowania - należy jedynie poprawnie oznaczyć przelew podatkowy.
Jeśli cały dochód będzie rozliczał jeden z małżonków, to należy o tym powiadomić urząd skarbowy. Wystarczy krótkie pismo - informuję że przychód/dochód z tytułu najmu prywatnego nieruchomości .......... która stanowi własność małżeńską będzie rozliczał mąż/żona ........ Potem już tylko zapłata podatku w terminie i po zakończeniu roku rozliczenie roczne.

parasoll.ka napisał:
Musisz wybrać formę opodatkowania dochodu z wynajmu. Teraz nie trzeba zawiadamiać US o formie opodatkowania - należy jedynie poprawnie oznaczyć przelew podatkowy.
Jeśli cały dochód będzie rozliczał jeden z małżonków, to należy o tym powiadomić urząd skarbowy. Wystarczy krótkie pismo - informuję że przychód/dochód z tytułu najmu prywatnego nieruchomości .......... która stanowi własność małżeńską będzie rozliczał mąż/żona ........ Potem już tylko zapłata podatku w terminie i po zakończeniu roku rozliczenie roczne.
Dziękuję za odpowiedź. Tymczasem dzwoniłem do US i Pani powiedziała, że jeżeli garaż jest na współmałżonków to musimy płacić podatek po połowie. Tak więc ja i żona co miesiąc musimy robić przelew ze swoich kont.

Tak jak napisałam - jeśli powiadomisz US że jedno z małżonków będzie dokonywało rozliczeń to tylko jeden z małżonków będzie to robił. Podstawa prawna: art.8 ust 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i art 12 ust 7 ustawy o podatku ryczałtowym.

parasoll.ka napisał:
Tak jak napisałam - jeśli powiadomisz US że jedno z małżonków będzie dokonywało rozliczeń to tylko jeden z małżonków będzie to robił. Podstawa prawna: art.8 ust 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i art 12 ust 7 ustawy o podatku ryczałtowym.
Ok dziękuję. W takim razie dzisiaj stworzę takie pismo. Czy mogę im to wysłać w formie elektronicznej czy tylko wersja papierowa? Strasznie to dziwne ze Pani pracująca w US nie ma wiedzy, że istnieje taka możliwość.

Czy mogę im to wysłać w formie elektronicznej
Przez EPUAP tak, ale dla pewności wydrukuj pismo i potwierdzenie odbioru.
Strasznie to dziwne ze Pani pracująca w US nie ma wiedzy, że istnieje taka możliwość.
To nie jest dziwne, może po prostu nie zapytałeś o to.

Powrót