Wynajem lokalu a spadkobiercy.

• Autor wątku Autor wątku paniusia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paniusia

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam. Wynajmuję mieszkanie od jednego spadkobiercy który po uregulowaniu prawa do lokalu u notariusza po ok 1,5 roku dowiedział się że prawo nabyli inni też spadkobiercy. Zniesiono notarialny akt dziedziczenia. Sprawa o podział majątku jest w sądzie. Obecnie na etapie zawieszonym. W sprawie jestem zgłoszona jako świadek. Adwokat pozostałych spadkobierców wystosował do mnie pismo żebym w ciągu 7 dni przedstawiła umowę najmu lokalu. Podpierając się ze na mocy dziedziczenia ustawowego i testamentowego prawo do lokalu przysługuje wspólnie spadkobiercom i umowa prawdopodobnie jest nieważna i będzie konieczne zawarcie nowej umowy najmu ze wszystkimi współwłaścicielami...
Czy powinnam cokolwiek odpowiadać na to pismo ich adwokatowi???
Jestem tylko wynajmującą mieszkanie. Nie jestem stroną w procesie.
Proszę o informację czy powinnam w jakikolwiek sposób reagować na to pismo.
Pozdrawiam.

Myśle że adwokatowi chodzi o rozliczenia z wynajmu z pozostałymi spadkobiercami.Za okres odkąd ty to mieszkanie wynajmowałas.Dokument wynajmu posłuży mu do żadania rozliczeń między spadkobiercami. Nie musisz mu odpowiadać na to pismo i udostepniac dokumentu wynajmu.Jako świadek będziesz zobowiązana do złozenia wyjaśnień na rozprawie wówczas ten adwokat zapewne będzie ci zadawał pytania podczas przesłuchania.Zignoruj to pismo i czekaj rozprawę.

Powrót