Witam.
Chce sie dowiedziec odnośnie wynajmu, ale nie wiem jak założyc nowy post. Jak to zrobić?
Moja sprawa wygląda tak: od lipca 2011 roku wynajmuje bardzo małe mieszkanie wraz z narzeczonym.
W umowie wynajmu oprócz 750zł dodatkowo płace za prąd - podczas spisywania umowy włascicielka napisała,że pobrała ode mnie kaucje w wysokosci 750zł i opłate za prąd za miesiąc w którym sie wprowadziłam. Czyli przez cały czas wynajmu płaciłam wraz z narzeczonym 800zł (750zł wynajem + prąd), bo pozostałe rachunki były wliczone w wynajem.
Jak właśicielka przychodziła co miesiąc (albo jej mąż) po pieniądze za wynajem, to pytałam sie jej, czy nie trzeba dopłacić za prąd, czy wode - mówiła,że wszystko jest ok i nie trzeba dopłacać.
Wczoraj przyszła właścicielka i powiedziała,że przyszło jej rozliczenie za wodę od lipca 2011 do grudnia 2011 i musze dopłacić 500zł.
A podczas kazdego miesiąca pytałam sie czy nie trzeba dopłacić i wówczas było wszystko ok, bo zalezy mi oszczednie zyc,by nie przekroczyc tego co jest wliczone w czynsz, czyli rachunki.
Wczoraj mi włascicielka mieszkania powiedziała, że przekroczyłam ilość kubików wody na osobe! Wczesniej czyli od sierpnia nic mi nie mówiła - milczała. Nie dostawałam miesiecznego zuzycia wody.
Czy to jest normalne? Prosze o pomoc - co w tej sprawie moge zrobić? Przez jej winę przekroczyłam ilość wody, bo mnie nie poinformała juz po miesiącu mieszkania.
Przez jej niedopatrzenie zużyłam wieksza ilość wody, bo gdyby mi powiedziała wczesniej ze przekroczyłam w jakimś miesiącu, bo zuzywałabym mniej, by nie dopłacac.
Nastepnie przedstawiła mi bilans ile musiała płacic za nas przez pół roku i poodliczała nadpłate na gazie, prądzie (w dniu podpisywania umowy mówiła,że to jest bez ograniczen i moge korzystac do woli) wiec nie przedstwawiła mi prawdy i z 500zł nadpaty za wode kaze mi zapłacić 350zł.
Co mam w takiej sytuacji zrobić? Skoro ona nie poinformowała mnie,że wiecej zuzywam wody na bieząco tylko teraz ale za okrws od lipca do grudnia 2011.
Zatem teraz czyli dzis tj. kwiecien domyslam sie ze tez zuzyłam wiecej wody od tego roku czyli od stycznia i nie chce płacić za jej pomyłke i jej niedopatrzenia za kolejne pół roku.
pomózcie