Wynajem mieszkania a samochód

• Autor wątku Autor wątku grobelny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grobelny

Użytkownik
Odpowiedzi
115
Czy posiadacz mieszkania (np. wynajmujący) ma prawo podjechać pod klatkę swojego mieszkania samochodem (oczywiście nie łamiąc ogólnie obowiązujących reguł ruchu drogowego, etc.). Nie mówię tu też o kwestii parkowania.

Administrator wspólnoty twierdzi, że takie prawo przysługuje tylko właścicielowi mieszkania.

W każdym przypadku: są na to jakieś przepisy/wyroki? Jest coś takiego jak dostęp działki do drogi publicznej, ale samo w sobie to chyba tutaj nie ma zastosowania.

Wspólnota podejmuje rozne uchwały. Jeżeli podjęli taka uchwałę to poproś administracje o jej wskazanie.
Same pogaduszki to za mało.

Ja pytam o ogólne przepisy, na 100% żadnej uchwały w tym temacie nie ma. W szczególności czy będąc posiadaczem mieszkania przysługuje mi prawo dojechania do niego. Bo to, że mam prawo dojścia do niego na piechotę chyba jest oczywiste... a może nie?

Ano w tym, że jest szlaban, a administrator wspólnoty (na podstawie opinii części członków wspólnoty) nie chce wydać pilotów do tego szlabanu mieszkańcom. Nie to żeby to był jakiś fizyczny problem nie do obejścia, ale interesują mnie aspekty prawne.

skoro wspólnota zdecydowała że pilot otrzyma każdy członek wspólnoty to zwróć się do wynajmującego niech ci go przekaże - ty jesteś najemcą i nie masz prawa głosu w sprawach dotyczący wspólnoty

Jeszcze raz: wspólnota nic nie zdecydowała. Deweloper postawił szlaban, zarząd wspólnoty wydaje piloty właścicielom i tyle.

Pomijając moją rolę (właściciel/najemca/mieszkaniec/gość) to załóżmy, że taki najemca dostanie od właściciela pilota. Czy zarząd wspólnoty mieszkaniowej może mieć jakieś pretensje (na gruncie prawnym), że taki pilot został przekazany/udostępniony komuś innemu?

Dyskusja, która toczy się we wspólnocie ma wiele wątków, ale jednym z nich jest to, że "najemcy zajmują miejsca właścicielom" więc chciałem ustalić czy przepisy coś na ten temat mówią.

Żadne odgórne przepisy nic o tym nie mówią.
Jedyne źródło to uchwały wspólnoty. Jak one tego nie zabraniają to nie ma tematu.

"Żadne odgórne przepisy nic o tym nie mówią." - no i to jest dla mnie jasne, dzięki.

Ok, czyli tak jak przypuszczałem szara strefa - zarząd daje piloty/dostęp tylko właścicielom (bo tak uważają), właściciele dają dostęp komu chcą (bo tak uważają) i nikt nie ma żadnych podstaw żeby się przyczepić.

Powrót