Wynajem mieszkania i brak meldunku

• Autor wątku Autor wątku christopher7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

christopher7

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam. Wynająłem mieszkanie. Czy muszę w tym mieszkaniu się zameldować? Dodam, że żadnego innego meldunku nie posiadam. Właściciel zamieścił w umowie najmu zapis, że nie pozwala meldować się bez jego pisemnej zgody.
Ogólnie meldunek nie jest mi osobiście do niczego potrzebny. Czy mogę mieszkać bez meldunku?
Czy na dzień dzisiejszy są przewidziane jakieś sankcje za brak meldunku?

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Krzysztof

Ostatnia edycja:
Sankcji brak choć jest nadal obowiązek. Generalnie właściciel nic nie ma do gadania w tej kwestii zameldować się możesz sam. Meldunek potwierdza tylko gdzie aktualnie mieszkasz.

christopher7 napisał:
Witam. Wynająłem mieszkanie. Czy muszę w tym mieszkaniu się zameldować? Dodam, że żadnego innego meldunku nie posiadam. Właściciel zamieścił w umowie najmu zapis, że nie pozwala meldować się bez jego pisemnej zgody.
Ogólnie meldunek nie jest mi osobiście do niczego potrzebny. Czy mogę mieszkać bez meldunku?
Czy na dzień dzisiejszy są przewidziane jakieś sankcje za brak meldunku?

Taki zapis umowny nie ma mocy.
Masz obowiązek się zameldować. Sankcji administracyjnej czy karnej nie ma ale konsekwencje są.
Korespondencja do Ciebie nie dotrze, terminy miną a pisma pozostawione w aktach lub wysłane na ostatni znany meldunek będą ze skutkiem doręczenia.

Powrót