Wynajem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Paweł 91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł 91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Złożyłem wypowiedzenie mieszkania w którym był kominek. teraz najemca próbuje mnie zmusić bym ten kominek od niego kupił za zawyżoną cenę. Czy jeżeli nie ma umowy kupna-sprzedaży i nie jest on ujęty w umowie najmu to czy może mnie zmusić abym go kupił lub potraci mi za niego z kaucji (kominek nie jest zniszczony w żadnym stopniu) Dodam że kominek był przeze mnie używany. Oraz czy umowa najmu jest wiążąca prawnie jeżeli w umowie nie ma zawartych nebenkosten, najemca zastrzegł iż może wypowiedzieć mieszkanie w każdej chwil bez podania powodu.

Oczywście, że najemca nie jest zobowiązany do kupna jakiegoś tam kominka lub każdego innego przedmiotu stanowiącego wyposażenie wynajmowanego mieszkania. Niby dlaczego? Takie żądanie kupna ze strony wynajmującego nie ma żadnej podstawy prawnej. A nawet jeśli takie zobowiązanie byłoby zawarte w umowie najmu, to jego skuteczność byłaby bardzo wątpliwa. Jeśli zaś chodzi o Nebenkosten (koszty dodatkowe), to w braku jakiejkolwiek regulacji ich samej wysokości w umowie najmu, przyjmuje się, że takie koszty obciążają najemcę w takiej wysokości, w jakiej faktycznie powstały. A zatem wynajmjący musi powstanie tych kosztów w konkretnej wyspkości starannie i zgodnie z przepisami wykazać i udowodnić. Jeśli najemca miałby twierdzić, że w umownej kwocie czynszu zawarte są wszelkie koszty mieszkania, to ciężar dowodu na takie twierdzenie leży po stronie najemcy; innymi słowy to najemca musiałby (w razie wątpliwości i w braku wyraźnego uregulowania wysokości tych kosztów w umowie) udowodnić w razie sporu, że kwota czynszu z umowy obejmuje także te tzw. Nebenkosten, czyli koszty dodatkowe. Wyjątkiem byłaby tylko taka sytuacja, w której o kosztach dodatkowych w umowie nie ma ani słowa. Wówczas, zgodnie z § 556 BGB, przyjmuje się, że kwota czynszu podana w umowie stanowi całkowitą opłatę za mieszkanie i zawiera w sobie także koszty dodatkowe. A zatem trzeba sprawdzić, co jest w umowie na temat kosztów dodatkowych.
I kwestia wypowiedzenia: Wynajmujący nie może sobie skutecznie zastrzec wypowiedzenia "w jażdej chwili bez podania powodu"; byłoby to niezgodne z przepisami § 535 i nast. BGB, gdzie jest ustawowo uregulowane, że umowne zapisy niekorzystne dla najemcy, odbiegające od regulacji ustawowych, są bezskuteczne. Jednakże dla pełnej oceny musiałby być znana treść umowy.

Ostatnia edycja:
Wysyłam załączniki z umowa najmu mieszkania. Dziękuje za szybką odpowiedz.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powtarzam to, co napisałem wcześniej:
1. Ponieważ, w umowie nie ma nic na temat kosztów dodatkowych, wynajmujący nie może żądać kosztów dodatkowych i kwota czynszu uzgodniona w umowie oznacza całkowitą opłatę dla wynajmującego.
2. Ten zapis w umowie, że wynajmujący może wypowiedzieć umowę w każdym czasie bez podania przyczyny, jest nieważny. Obowiązuje termin wypowiedzenia wynikający z ustawy, tzn. z BGB (kodeksu cywilnego), tzn. 3 miesiące.
4. Nie ma jakiegokolwiek obowiązku najemcy przejmowania jakiegoś przedmiotu należącego do wyposażenia mieszkania.
A poza tym to tym wynajmujcym jest chyba jakiś "bawarski chłop", bo czuje się w tej umowie typową "Bauernschlauchheit", czyli takie wiejskie cwaniactwo.

Powrót