Wynajem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Elvi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elvi

Użytkownik
Odpowiedzi
384
Witam
Czy moze ktos z Panstwa orietuje sie, kto musi zaplacic naprawe pieca do ogrzewania mieszkania…??? (wymiana czesci + dolanie wody do pieca). Chodzi mi o konkretny przepis prawny,czy to wlasciciel musi placic ,czy wynajmujacy???

To zalezy. Przewaznie takie naprawy pokrywa Twoj Vermieter, ale jesli okazuje sie ze ktos piec popsul wtedy ty. Przeczytaj co mowi Twoja umowa w tym temacie.

Po polsku znalazlam odpowiedz. Chodzi mi konkretnie o niemiecki przepis prawny. ( byly 3 piece jednoczesnie zepsute)

Nie ma "przepisu prawnego", bo nie ma zadnej ustawy o tym, co kto musi naprawiac w wynajmowanym mieszkaniu, jest tylko orzecznictwo sadow.
W pierwszym rzedzie obowiazuja zapisy umowy najmu, gdzie w Niemczech z reguly jest klauzula, ze najemca musi przejmowac koszty tzw. malych napraw (Kleinreparaturen) do okreslonej kwoty na rok. I tak na przyklad dolanie wody do pieca przez montera albo jego doroczna inspekcja (bez naprawy) do okreslonej kwoty moze byc legalnie przerzucona na barki najemcy. Wymiana drobnej czesci tez, ale jak to jest powazniejsza usterka, to w zasadzie powinien to robic wynajmujacy.
Ja mialem kiedys mieszkanie z bojlerem gazowym typu Junkers i za wymiane tego bimetalu do kontroli temperatury plomienia i uzupelnienie wody musialem placic sam, ale potem zepsula sie elektronika i za wymiane wtedy juz musial zaplacic wlacisciel

Dziekuje za odpowiedz. U nas wyglada spara tak,ze przeglady pieca kazdy lokator sam sobie oplaca.Pech chcial ze 3n piece w tym samym czasie ,mialy ta sama usterke i brak wody. Przyszlo kazdemu z lokatorow do placenia prawie 80 euro.(budynek jest prywatny) Wyczytalam gdzies ze naprawy pieca pokrywa wlasciciel budynku. Dlatego myslalam ze jest Jakis przepis prawny…. No nic . Dziekuje jeszcze raz ,za zainteresowanie moim tematem.
Elvi
:rolleyes:

Przeczytaj zapisy waszej umowy. Tam musi być napisane, kto i za co płaci!!!

Mieszkanie jest wynajmowane od 30 lat i nie ma tam nic takiego...

Powrót