Wynajem pokoi i wyżywienie, a stoart

• Autor wątku Autor wątku gron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
prowadze wynajem pokoi i wyzywienie. kilka dni temu przyszlo do mnie pismo ze stoart'u z trescia, ze musze podpisac z nimi umowe, ze wzgledu na to, ze w pokojach, sa odbiornik TV. place abonament radiowo- telewizyjny. i tu moje pytanie, czy faktycznie, trzeba im placic? czy jest jakis sposob, aby sie wybronic? i jak jest z innymi organizacjami tego typu m. in ZAIKS.
z gory dziekuje za odp
pozdrawiam

RE: wynjaem pokoi i wyzywienie, a stoart

ciekaw jestem jak sie zakonczyla sprawa bo od dzisiaj tez mam ten sam temat / wynajem, pokoj, telewizor i jak sie ma oplata do sezonowosci pozdrawiam domapol

RE: wynjaem pokoi i wyzywienie, a stoart

Witam, trzeba się starać umawiać na odpłatność tylko za okres faktycznego wykorzystania pokojów...

Witam CHRIS dzieki za blyskawiczna rade jednak czy masz wiecej doswiadczenia w negocjacjach i moze wiesz jak one wygladaja pozdrowienia domapol

W każdym przypadku i w zależności od OZZ-tu - będzie inaczej. A ogólnie, jak to przy negocjacjach - nie dać się zastraszyć i dążyć do sensownej ugody. Jeśli OZZ ma tabele (stawki) zatwierdzone przez Komisję Prawa Autorskiego (warto się o to zapytać) - to możliwości manewru są zwykle niewielkie. Dobrze jest się porozumieć z innymi pensjonatami w Pana okolicy - jeśli jest oczywiście taka możliwość...

a gdzie jest przełożenie słuchania radia czy oglądania telewizji na osiągane dochody z wynajmu...?

to ,że ktoś chce kasy nie oznacza automatycznie że mu się należy....

a udowodnili wogole ,że puszcza pan w radiu utwory piosenkarzy, kompozytorów których reprezentują...?:)

Czesc MARKIZ dzieki za otwarcie mi oczu ja nawet nie mam w pokojach odbiornikow radiowych tylko tv i zastanawiam sie jak mi moga udowonic ze rzeczywiscie moji Goscie sluchaja utworow wykonawcow pzez nich bronionych i jak sie to ma do moich korzysci bo art 24 w punkcie 2 mowi.Posiadacze urzadzen sluzacych do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego moga za ich pomoca odbierac nadawane utwory, chocby urzadzenia te byly umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, jeśli nie łaczy sie z tym osiąganie korzyści majątkowych

@ dominus31: TV już nie puszczają na telewizorach... a, muzykę mają zwykle od wyspecjalizowanych dostawców ;)

@ Markiz32:
a gdzie jest przełożenie słuchania radia czy oglądania telewizji na osiągane dochody z wynajmu...?
rutynowo liczone jest jako procent od przychodu z danej działalności - vide tabele OZZ-tów...
a udowodnili wogole ,że puszcza pan w radiu utwory piosenkarzy, kompozytorów których reprezentują...
Wystarczy, ze pokoje są w ofercie z TV, a telewizory stoją w pokojach. Zupełnie tak samo, jak w hotelach...

@ domapol: Ja bym uważał, bo jak się nie wygra, to można dostać x3 za zaległości...

I były już wyroki sądów przyznające rację organizacjom zbiorowego zarządzania - jeśli są Państwo zainteresowani, mogę poszukać sygnatur tych wyroków.

Mówiąc szczerze dla mnie to jakiś absurd. Przecież wykonawcy/autorzy otrzymują tantiemy od stacji telewizyjnych. To ile razy można brać kasę za to samo ?

Ostatnia edycja:
można i dwa razy... a jeszcze mamy wynagrodzenie dodatkowe, i to już jest trzeci raz... :D

No właśnie, skoro sygnał Telewizji Publicznej jest nadawany bez ograniczeń, to każdy może z niego korzystać (bez ograniczeń). Czy to u siebie w domu, czy na stancji np w Zakopanem.
A jeśli STOART nie chce by ludzie z niego nie korzystali, niech zakodują sygnał.
TP płaci artystom za odtwarzanie ich "wypocin" więc z jakiego powodu musimy płacić jeszcze raz za to samo?
Jeśli ktoś może się do tego ustosunkować, to bardzo proszę.

Przepraszam, ale:

Art 24 2 UoPAiPP mówi, że:

"Posiadacze urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego
mogą za ich pomocą odbierać nadawane utwory, choćby urządzenia te były
umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, jeżeli nie łączy się z tym osiąganie
korzyści majątkowych"
Jak rozumieć tą korzyść majątkową:
- korzyść z oglądania TV?
- korzyść za wynajem pokoju?

A tak na koniec. czy nie można by w myśl art. 25 1 pkt 1 a.
Napisać karteczkę na telewizorze " służy do oglądania programów informacyjnych z bieżących wydarzeń".

Ostatnia edycja:
Witam, w tym przypadku korzyściami będą wpływy z wynajmu pokoju. Przykładowo --> Tabela STOART-u Niestety, to ma do siebie działalność komercyjna.

Najzabawniejszy jest tekst z gwiazdką ( pod tabelą ) - kto to niby ustali ?

_chris_ napisał:
Niestety, to ma do siebie działalność komercyjna.
Raczej to ma do siebie prawo tworzone na życzenie tych, którzy trzymają kasę, bez żadnego względu na podstawowe normy uczciwości i sprawiedliwości społecznej.
Dobrze, że nie wszystkie branże są tak zorganizowane, jak organizacje "reprezentujące interesy artystów". Gdyby tak meblarze się za to wzięli, to każdy pensjonat musiałby odprowadzać zryczałtowaną opłatę od czerpania korzyści majątkowych z wykorzystywania ich wzorów przemysłowych. Przypuszczam, że dużo łatwiej wykazać korelację pomiędzy przychodami pensjonatu i jakością wyposażenia pokoju w meble (np. wygodne łóżko) niż z obecnością TV z określonymi kanałami w pokoju.

Najzabawniejszy jest tekst z gwiazdką ( pod tabelą ) - kto to niby ustali ?
i to faktycznie jest zabawne - kiedyś próbowali (OZZ-ty) coś podobnego zrobić i ciężko oberwali od UOKiK-u... :)

A prawo mamy takie jakie jest... ogranicza też prędkość na autostradach... cóż zrobić...

_chris_ napisał:
A prawo mamy takie jakie jest... ogranicza też prędkość na autostradach... cóż zrobić...
To prawda ale ja mam co raz silniejsze wrażenie, że tu w majestacie prawa żerują pijawki. Argumentacja że dzięki odbiornikowi TV hotel w pokoju osiąga zyski to może była aktualna 40 lat temu, gdy TV Rubin kolor był istotnie atrakcją. Obecnie to raczej absurd. Artykuł codziennego użytku.
Idąc tym tropem to trzeba by płacić tantiemy autorskie projektantowi muszli klozetowej w hotelu. Istotnie, w tym przypadku prawdziwe jest stwierdzenie, że bez tego dzieła sztuki hotel nie będzie zarabiał.Można to dalej ciągnąć: prjektanci: noży, garnków, ręczników itd. Dlaczego mają być poszkodowani ?

@ xdcc:
To prawda ale ja mam co raz silniejsze wrażenie, że tu w majestacie prawa żerują pijawki.
I tu bym się zgodził, aczkolwiek z innego punktu widzenia. To, że jest tak uchwalone - to trudno - 460 + 100 + 1 wybrańców narodu tak uchwaliło. Ale jest mały drobiazg - ustalenie procentów... Bo tak naprawdę istotne jest to, że jak już trzeba płacić 'z urzędu', to powinno być jasno określone ile. A tu jest praktycznie całkowita dowolność. I naprawdę hotele i pensjonaty nie mają jeszcze najgorzej, wystarczy popatrzeć, jakie piekło dzieje się choćby na reemisji (TV kablowe...), za co, tak, czy inaczej, płacą wszyscy je oglądający, w tym i ci, co nie zawsze powinni, jak spółdzielnie mieszkaniowe czy stowarzyszenia...

Powrót