B
Bezkres
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 37
Od dwóch lat wynajmuję pokój w internacie na podstawie umowy. Po wygaśnięciu pierwszej umowy podpisałem kolejną od 01.09.2012 do 31.08.2013. Wpłaty czynszu dokonuję osobiście co miesiąc, za każdym razem dostaję potwierdzenie z podaniem daty, moich danych i celu. Niestety byłem przekonany, że moja umowa trwa dłużej (tj. do 2014 roku) i w tym przekonaniu wpłaciłem kilka dni temu czynsz za wrzesień (którego umowa nie dotyczy). Nie było żadnego problemu z wpłatą.
Teraz dowiedziałem się, że muszę (o ile chcę dalej wynajmować ten pokój) podpisać nową umowę, na mocy której musiałbym płacić wyższy czynsz. Nowa umowa miałaby obowiązywać od września włącznie.
Co więc w przypadku, gdy ja już zapłaciłem za wrzesień wg starych stawek? Czy można przyjąć, że przyjęcie tej wpłaty i wystawienie mi potwierdzenia było umową ustną czy mimo wszystko muszę dopłacić lub jeszcze raz zapłacić całą kwotę?
Z góry dziękuję za pomoc!
Teraz dowiedziałem się, że muszę (o ile chcę dalej wynajmować ten pokój) podpisać nową umowę, na mocy której musiałbym płacić wyższy czynsz. Nowa umowa miałaby obowiązywać od września włącznie.
Co więc w przypadku, gdy ja już zapłaciłem za wrzesień wg starych stawek? Czy można przyjąć, że przyjęcie tej wpłaty i wystawienie mi potwierdzenia było umową ustną czy mimo wszystko muszę dopłacić lub jeszcze raz zapłacić całą kwotę?
Z góry dziękuję za pomoc!