Wynajem pokoju

• Autor wątku Autor wątku Bezkres
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bezkres

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Od dwóch lat wynajmuję pokój w internacie na podstawie umowy. Po wygaśnięciu pierwszej umowy podpisałem kolejną od 01.09.2012 do 31.08.2013. Wpłaty czynszu dokonuję osobiście co miesiąc, za każdym razem dostaję potwierdzenie z podaniem daty, moich danych i celu. Niestety byłem przekonany, że moja umowa trwa dłużej (tj. do 2014 roku) i w tym przekonaniu wpłaciłem kilka dni temu czynsz za wrzesień (którego umowa nie dotyczy). Nie było żadnego problemu z wpłatą.

Teraz dowiedziałem się, że muszę (o ile chcę dalej wynajmować ten pokój) podpisać nową umowę, na mocy której musiałbym płacić wyższy czynsz. Nowa umowa miałaby obowiązywać od września włącznie.
Co więc w przypadku, gdy ja już zapłaciłem za wrzesień wg starych stawek? Czy można przyjąć, że przyjęcie tej wpłaty i wystawienie mi potwierdzenia było umową ustną czy mimo wszystko muszę dopłacić lub jeszcze raz zapłacić całą kwotę?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przykro mi, że nie mogę napisać Ci tu dobrej wiadomości: Otóż Twoja zapłata czynszu w starej wysokości za miesiąc wrzesień oraz jej milczące, a nawet powtwierdzone przez wynajmującego przyjęcie, nie oznacza "konkludentnej" (domniemanej, milczącej, dorozumianej) kontynuacji umowy najmu, która upływa z końcem sierpnia. Samo milczenie na Twą wpłatę, a nawet potwierdzenie otrzymania tej kwoty przez wynajmującego to za mało, aby przyjąć, że wynajmujący przynajmniej konkludentnie wyraził swą wolę kontynuacji starej umowy.

Dziękuję za odpowiedź! Mam kilka dalszych pytań:
Nawet jeśli widnieje na potwierdzeniu wyraźnie "Internat, czynsz 09/13"?
Mi nie tyle chodzi o kontynuowanie starej umowy ogółem, tylko nie wiem, co teraz będę musiał zrobić, czy dopłacić, czy (oby nie) zapłacić całą kwotę od nowa z przepadem tych pieniędzy.

Tak, nawet jeśli widnieje na potwierdzeniu "Internat, czynsz 09/13". Po to aby przyjąć, że tym samym wynajmujący konkludentnie (domyślnie) wyraził zgodę na kontynuowanie straje umowy, to za mało; na prawdę za mało w świetle prawa cywilnego. W razie sporu przed sądem, sąd uznałby, że samo to potwierdzenie, które zacytowałeś, nie wystarcza, aby uznać, że wynajmujący w ten sposób oświadczył swą wolę przedłużenia i kontynuowania starej umowy. Upewnij się i zapytaj "z głupia frant" wynajmującego, czy masz przez to jego potwierdzenie rozumieć, że stara umowa na starych warunkach dalej obowiązuje. Może rzeczywiście jest jakimś altruistą z gołębim sercem. Ja tylko wypowiadam się tu o prawnym aspekcie sprawy w razie sporu, który rozstrzygnąć miałby niemiecki sąd. Ta kwota, którą przelałeś w błędnym przekonaniu, że umowa najmu jeszcze trwa, w żadnym wypadku nie "przepada"! Oznacza to, że jeśli zawrzesz nową umowę, to kwota ta zaliczona będzie na czynsz za wrzesień 2013, przy czym resztę (do wysokości nowego czynszu) dopłacisz.

Dziękuję bardzo za pomocną odpowiedź. Tym samym temat został wyczerpany.

Powrót