Wynajem sali weselnej

• Autor wątku Autor wątku poszkodowana84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poszkodowana84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Po podpisaniu umowy z właścicielem sali weselnej, gdzie w umowie mamy napisane, że koszt jednego krzesełka będzie wynosił 180 zł. W innym paragrafie że cena na miesiąc przed weselem może ulec zmianie ale nie mieliśmy czasu więc spotkanie odbyło się po tym terminie i cena uległa zmianie oczywiście w górę. Pan nie dał nam nic do podpisania z nową ceną.
Zapłaciłam zadatek w wysokości 3000.00 zł, facet teraz kłóci się o zwrocie kasy nie ma mowy. Wesele za 3 tygodnie. Boję się że gdy przyjadę z gośćmi pod salę pocałujemy klamkę, albo menu będzie obejmowało słone paluszki.
Co ja mam robić??

Znalazłam inną salę weselną, ale boję się, że właściciel pierwszej sali zrobi wesele i rachunek wystawi bez względu na to czy ja wraz z gośćmi przyjadę czy nie.

Podwyżka ceny była powiedziana ustnie, na razie spróbuję z facetem pogadać, żeby podpisał umowę z wyższą ceną, a później do prawnika. Czy można takie dwa dokumenty uważać za odejście od umowy przez niego??

Zapis umowy o podwyżce ceny bez ważnej przyczyny jest zakazany (abuzywny) i Ciebie nie obowiązuje.

Jeśli w umowie jest wpisane "zadatek", to nie masz prawnych możliwości jego odzyskania. Jedynie jeśli umowy nie dotrzyma druga strona.

PS
@matti82 - tylko jak to wyegzekwować przed weselem. Właściciel jak się uprze to i tak zepsuje.

Przyjdź do niego nagrywając rozmowę i informując go o tym i zapytaj czy odstępuje od umowy, czy wykona umowę, poinformuj, że za wszelkie odstępstwa od umowy naliczysz odszkodowanie. Jak odstąpi od umowy zwraca dwu krotność zadatku. Termin na podniesienie ceny minął, pomijając abuzywność.

Czyli co dalej mam zrobić, gadanie z facetem kończy się strasznymi nerwami. Czy już z tą umową i ustnymi ustaleniami powinnam udać się do prawnika??

Czy niby przytakiwać mu a w momencie płacenia zapłacić pierwotnie umówioną sumę..., ale powiem szczerze że nie chę mieć z nim do czynienia.

Pomysł z dyktafonem ok ale ja nie jestem aktorką niestety brrr na samą myśl mi się robi słabo ale chyba nie ma wyjścia.

To proponuje telefon, lub mail.

poszkodowana84 napisał:
Czy niby przytakiwać mu a w momencie płacenia zapłacić pierwotnie umówioną sumę..., ale powiem szczerze że nie chę mieć z nim do czynienia.
Dobry pomysł, gdyż ten zapis o podwyżce Cię nie obowiązuje. Zwyczajnie zapłacisz przelewem cenę z umowy.

Witam,
nie zakładam nowego wątku, gdyż problem mam podobny i byłabym bardzo wdzięczna za poradę.

Jesienią 2013 r. podpisałam umowę na organizację wesela w czerwcu 2015. Cena za 1 osobę według umowy miała wynosić 200 zł + inflacja. Tymczasem dzisiaj okazało się, że mam zapłacić kwotę, która aktualnie obowiązuje w cenniku sali weselnej na 2015 (cena jest dużo wyższa od umówionej 200 zł + inflacja). W momencie podpisywania umowy cennik nie był jeszcze opubliowany i nikt jeszcze nie wiedział, jaka to będzie cena. Stąd zapis o 200 zł + inflacja.
Pytanie - co robić? Czy sala ma prawo do zmiany oferty? W umowie nie było żadnych zapisów mówiących o tym, czy sala może lub nie może zmienić cenę.

Powrót