wynajem samochodu podczas naprawy-zwrot koszt

• Autor wątku Autor wątku kanarek199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanarek199

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
czesc,

warsztat zle naprawil mi skrzynie biegow - wlasciwie to nic nie zrobili
oprocz wymiany oleju, wypisali mi sporo czesci na rachunku (ze niby wymienili), zle zlozyli skrzynie, skasowali 4k zl i ignorowali moje reklamacje

automat padl na amen, naprawil w innym warsztacie

czy jest szansa, ze sad przyzna mi odszkodowanie za wynajem samochodu na czas drugiej naprawy?

czy na wardykt sadu moze miec wplyw fakt, ze warsztat mnie oszukal (nie wymienil czesci, zle zlozyl skrzynie - to wszystko jest w opinii bieglego)?

czy istnieje jakies pozytywne orzecznictwo w tym zakresie?

dzieki z gory za podpowiedzi

pozdr

Pod warunkiem udowodnienia, że auto było Panu niezbędnie potrzebne, np. do wykonywania pracy.

dzieki za podpowiedz!

czy to, ze wracam pozno z pracy z laptopem to wystarczajacy powod (wzgledy bezpieczenstwa)?

rozumiem, ze fakt, iz wlasciciel warsztatu oszukal mnie - nie wymienil czesci, za ktore zaplacilem - nie ma tu wiekszego znaczenia...

nie jestem prawnikiem (pewnie dlatego pytam na tym forum :) ), ale zastanawia mnie powszechna waska interpretacja art. 361 par. 2 KC... z mojego punktu widzenia, nie po to kupowalem samochod, aby przez nieudolnosc jakiegos zakichanego mechanika, ktory jest oszustem, bujac sie miesiac bez samochodu...

po to kupilem samochod, aby dojezdzac do pracy samochodem (akurat mam alternatywe, moge jechac autobusem 2xdluzej), aby jezdzic na weekendy "poza miasto" - dlaczego to nie sa wystarczajace argumenty?

zrozumialbym jeszcze, gdy koles wzialby mi samochod w ramach reklamcji do zrobienia (kazdemu moze sie przydazyc wtopa, ale chce to naprawiac), ten koles calkowicie sie wypial...

pozdr

Kaziutek, może pamięć mi szwankuje, ale w ostatnich tygodniach chyba pojawiło się jakieś orzeczenie, że odmowa zwrotu kosztów wynajmu samochodu zastępczego nie może być uzależniana od faktu używania samochodu do pracy zarobkowej.

Do autora postu: proszę poszukać w necie, jeśli ja coś znajdę, również nie omieszkam napisać.

dzieki za zainteresowanie!

googlowalem juz troche, niestety nie udalo mi sie takiego orzeczenia znalezc

nie musze chyba nadmieniac, ze bede zobowiazany, gdy uda sie Tobie cos takiego znalezc :)

pozdr

[cytat="Baba Jaga"]Kaziutek, może pamięć mi szwankuje, ale w ostatnich tygodniach chyba pojawiło się jakieś orzeczenie, że odmowa zwrotu kosztów wynajmu samochodu zastępczego nie może być uzależniana od faktu używania samochodu do pracy zarobkowej.
[/cytat]
Nie natknąłem się, zatem dzięki za info.

I też na razie nie mogę znależć, więc będę wdzięczny za link. :)

Znalazł Pan dokładnie ten artykuł z Gazety Prawnej, po lekturze którego powstał mój post.
Tylko, kurcze, pamięć już nie taka i nie od razu sobie człowiek przypomniał, gdzie to było. :)
Ale cieszę się, że udało się Panu znaleźć.

witam,

okazuje sie, ze

wyrok z 2 lipca 2004 r., sygn. akt II CK 412/03 - odnosi sie do dzial. gospodarczej

wyroku z 8 września 2004 r., sygn. akt II CKN 615/03 - nie moge znalezc (jesli ktos posiada tresc, bardzo prosze o podeslanie)

wyrok z 5 listopada 2004 r., sygn. akt II CK 494/03 - mam tylko teze - nie wiadomo czy odnosi sie do dzialalnosci gospodarczej czy nie, jesli ktos ma uzasadnienie, bardzo prosze o podeslanie

wyrok z 8 września 2004 r., sygn. IV CK 672/03 -odnosi sie do dzial. gospodarczej

wobec powyzszego, jedynie drugi lub trzeci wyrok, ktorych tresci nie znam uzasadnialyby tresc artykulu

pozdr

tax2001(at)wp.pl

odswierzam temat, moze ktos sie natknal na wyrok przydatny w mojej sprawie?

niedlugo bedzie skladany pozew do sadu w tej sprawie - czy ktos moze natknal sie w tzw. miedzyczasie na jakis ciekawy wyrok lub jakies opracowanie w temacie wynajmu samochodu zastepczego, ktory nie jest uzywany dla celow zarobkowych?

Powrót