Wynajem własnego mieszkania i zasiłek

• Autor wątku Autor wątku christopher7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

christopher7

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam. Mam obywatelstwo niemieckie i chcę jechać na stałe do Niemiec. Czy to prawda, że jeśli mam mieszkanie własnościowe w Polsce i komuś wynajmuję to Niemcy nie mogą kazać mi sprzedać tego mieszkania i mam prawo do zasiłku? Jeśli tak, czy jest to zasiłek w pełnej kwocie czy okrojony, ile dokładnie wynosi?
Jak udokumentować, że wynajmuję swoje mieszkanie, czy wystarczy tylko umowa najmu?
Dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof

Skończyły się czasy że wyjechałeś do Niemiec zwolniłeś się sam z pracy i posiadasz majątek w Polsce i posiadasz konto bankowe z wysokim wkładem.Teraz te sprawy są sprawdzane przy przyznawaniu socjalu i dopłaty do mieszkania. Zatajenie tego faktu jest .........

Witam.
Ty przyjeżdżasz jako niemiec , czy po zasiłek ?
Pozdrawiam

Myślę, że jako jedno i drugie. Ma tylko cichą nadzieję, że jako, że Niemiec, to wszystko mu się należy bez względu na to co i gdzie posiada:( Błądzić - rzecz ludzka.

jeśli posiadasz jakikolwiek majatek w Polsce to nie dostaniesz żadnego zasiłku w Niemczech.

samotnamama13 napisał:
jeśli posiadasz jakikolwiek majatek w Polsce to nie dostaniesz żadnego zasiłku w Niemczech.

Nie prawda. Są pewne progi, których jedynie przekroczyć nie można. Ale o tym ktoś już tu pisał w drugim wątku tego użytkownika.

Powrót