Wynajmowanie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku muniexs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muniexs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Zwracam się z prośbą o pomoc. Właściciel mieszkania od paru miesięcy próbuje odemnie wymusić żebym zapłaciła mu podwójne rachunki tłumacząc tym że ponad rok temu jak się wprowadzałam to podczas pierwszego rozliczenia płaciłam czynsz z dołu nie z góry. Zapytałam się czemu po ponad roku ode mnie wymusza taka zapłatę tłumaczył tym żeby wyrównać rachunki. Od niedawna udało mi się mieć wgląd do rachunku za czynsz a za prąd nie mam wglądu od samego początku. Powiedziałam że muszę się skonsultować z prawnikiem to mi odpisał że może mi wypowiedzieć w każdym momencie umowę. Umowa jest na czas nieokreślony. Napisane że wypowiedzieć może mi umowę z miesięcznym okresem wypowiedzenia.Proszę o poradę

muniexs napisał:
Napisane że wypowiedzieć może mi umowę z miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Musiałaby Pani podać cały fragment umowy odnośnie wypowiedzenia. Na pierwszy rzut oka to sprzeczne z przepisami ustaw, te wymagają trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca. Nawet w przypadku zaległości czynszowej wypowiedzenie musi poprzedzić wyznaczenie dodatkowego terminu miesięcznego na spłatę zaległości a okres wypowiedzenia wynosi miesiąc ze skutkiem na koniec miesiąca.
Przepis prawny:
art. 688 Kodeks cywilny Jeżeli czas trwania najmu lokalu nie jest oznaczony, a czynsz jest płatny miesięcznie, najem można wypowiedzieć najpóźniej na trzy miesiące naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego.

Byrhtnoth napisał:
Musiałaby Pani podać cały fragment umowy odnośnie wypowiedzenia. Na pierwszy rzut oka to sprzeczne z przepisami ustaw, te wymagają trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca. Nawet w przypadku zaległości czynszowej wypowiedzenie musi poprzedzić wyznaczenie dodatkowego terminu miesięcznego na spłatę zaległości a okres wypowiedzenia wynosi miesiąc ze skutkiem na koniec miesiąca.
Przepis prawny:
art. 688 Kodeks cywilny Jeżeli czas trwania najmu lokalu nie jest oznaczony, a czynsz jest płatny miesięcznie, najem można wypowiedzieć najpóźniej na trzy miesiące naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Tutaj chodzi też że właściciel chce wyrówna rachunki żeby były płacone z góry. Od ponad roku jak mieszkam nigdy o tym nic nie mówił miałam epizod że zalegałam tylko z odstępnym ale zawsze spłacałam.

Jeśli umowa jest na czas nieokreślony, właściciel nie może wypowiedzieć jej „w każdym momencie” bez podstaw przewidzianych w przepisach. Warto też poprosić o szczegółowe rozliczenie i dokumenty potwierdzające, skąd wynika żądana dopłata. Nie warto płacić dodatkowych kwot wyłącznie na podstawie ustnych twierdzeń. W przygotowaniu pisma do właściciela może pomóc aplikacja PismoFix. 🙂

muniexs napisał:
Tutaj chodzi też że właściciel chce wyrówna rachunki żeby były płacone z góry. Od ponad roku jak mieszkam nigdy o tym nic nie mówił miałam epizod że zalegałam tylko z odstępnym ale zawsze spłacałam.
Trzeba usunąć zdjęcie nr 1 - zawiera dane osobowe wynajmującego. Generalnie zapis o miesięczym okresie wypowiedzenia jest nieważny - tak jakby nie był w ogóle wpisany do umowy. Obowiązuje więc okres wypowiedzenia z ustawy - trzymiesięczny. Ale też wynajmujący może wypowiedzieć umowę jedynie z powodów wyraźnie wymienionych w ustawie o ochronie praw lokatorów. Co do opłat za media to w pierwszej kolejności wartoby skontaktować się z wynajmującym i zażądać rachunków. Każdy rachunek powinien być opłacony raz.
muniexs napisał:
Zapytałam się czemu po ponad roku ode mnie wymusza taka zapłatę tłumaczył tym żeby wyrównać rachunki. Od niedawna udało mi się mieć wgląd do rachunku za czynsz a za prąd nie mam wglądu od samego początku.
To, że chce rozliczyć jakieś zaległości płatnicze sprzed roku nie oznacza, że są automatycznie niezasadne jednak sposób ich wyliczenia jest niejasny.
muniexs napisał:
żebym zapłaciła mu podwójne rachunki tłumacząc tym że ponad rok temu jak się wprowadzałam to podczas pierwszego rozliczenia płaciłam czynsz z dołu nie z góry.
No tak ale czynsz i zwrot za media to oddzielne zobowiązania. Jeżeli jest zaległość w czynszu to należą się ustawowe odsetki za opóźnienie a nie podwójna zapłata za media. Jeżeli wynajmującemu chodzi o te odsetki to można łatwo je obliczyć na kalkulatorach dostępnych online. Przykładowo dla czynszu 2.000 złotych za czerwiec 2025 wymagalnego do dnia 5 czerwca 2025 roku a uiszczonego 5 lipca 2025 roku (30 dni opóźnienia) odsetki wyniosą 17,63 zł.

Byrhtnoth napisał:
Trzeba usunąć zdjęcie nr 1 - zawiera dane osobowe wynajmującego. Generalnie zapis o miesięczym okresie wypowiedzenia jest nieważny - tak jakby nie był w ogóle wpisany do umowy. Obowiązuje więc okres wypowiedzenia z ustawy - trzymiesięczny. Ale też wynajmujący może wypowiedzieć umowę jedynie z powodów wyraźnie wymienionych w ustawie o ochronie praw lokatorów. Co do opłat za media to w pierwszej kolejności wartoby skontaktować się z wynajmującym i zażądać rachunków. Każdy rachunek powinien być opłacony raz.

To, że chce rozliczyć jakieś zaległości płatnicze sprzed roku nie oznacza, że są automatycznie niezasadne jednak sposób ich wyliczenia jest niejasny.

No tak ale czynsz i zwrot za media to oddzielne zobowiązania. Jeżeli jest zaległość w czynszu to należą się ustawowe odsetki za opóźnienie a nie podwójna zapłata za media. Jeżeli wynajmującemu chodzi o te odsetki to można łatwo je obliczyć na kalkulatorach dostępnych online. Przykładowo dla czynszu 2.000 złotych za czerwiec 2025 wymagalnego do dnia 5 czerwca 2025 roku a uiszczonego 5 lipca 2025 roku (30 dni opóźnienia) odsetki wyniosą 17,63 zł.

Niedawno dostałam takiego smsa od właściciela: To ja z dniem dzisiejszym wypowiadam umowe najmu 2 pokoi w mieszkaniu z zachowanie 30 dniowego okresu wypowoedznia i jednocześnie wzywam do pozostawienia mieszkania w stanie zasiedlenia tj odmalowanie i uporządkowanie do stanu pierwotnego

Mieszkanie jest 3 pokojowe.

muniexs napisał:
To ja z dniem dzisiejszym wypowiadam umowe najmu 2 pokoi w mieszkaniu z zachowanie 30 dniowego okresu wypowoedznia i jednocześnie wzywam do pozostawienia mieszkania w stanie zasiedlenia tj odmalowanie i uporządkowanie do stanu pierwotnego

Mieszkanie jest 3 pokojowe.
Jeżeli zamierza Pani dalej przebywać w lokalu to może Pani napisać, że nie uznaje Pani takiego oświadczenia i zamierza kontynuować wykonywanie umowy, zapis umowny o takim okresie wypowiedzenia jest nieważny. Brak jest także podstaw do wypowiedzenia , o których mowa w art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Może Pani zaproponować rozwiązanie za porozumieniem stron.
Przepis prawny:

art. 11 ustawa o ochronie praw lokatorów [fragment]
1. Jeżeli lokator jest uprawniony do odpłatnego używania lokalu, wypowiedzenie przez właściciela stosunku prawnego może nastąpić tylko z przyczyn określonych w ust. 2-5, art. 21 ust. 4-4b i 5 oraz art. 21a. Wypowiedzenie powinno być pod rygorem nieważności dokonane na piśmie oraz określać przyczynę wypowiedzenia.
2. Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator:
1) pomimo pisemnego upomnienia nadal używa lokalu w sposób sprzeczny z umową lub niezgodnie z jego przeznaczeniem lub zaniedbuje obowiązki, dopuszczając do powstania szkód, lub niszczy urządzenia przeznaczone do wspólnego korzystania przez mieszkańców albo wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko porządkowi domowemu, czyniąc uciążliwym korzystanie z innych lokali, lub
2) jest w zwłoce z zapłatą czynszu, innych opłat za używanie lokalu lub opłat niezależnych od właściciela pobieranych przez właściciela tylko w przypadkach, gdy lokator nie ma zawartej umowy bezpośrednio z dostawcą mediów lub dostawcą usług, co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności, lub,
3) wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela, lub
4) używa lokalu, który wymaga opróżnienia w związku z koniecznością rozbiórki lub remontu budynku, z zastrzeżeniem art. 10 ust. 4.
3. Właściciel lokalu może wypowiedzieć stosunek najmu z zachowaniem:
1) sześciomiesięcznego terminu wypowiedzenia, z powodu niezamieszkiwania najemcy przez okres dłuższy niż 12 miesięcy;
2) miesięcznego terminu wypowiedzenia, na koniec miesiąca kalendarzowego, osobie, której przysługuje tytuł prawny do innego lokalu położonego w tej samej lub pobliskiej miejscowości, a lokator może używać tego lokalu, jeżeli lokal ten spełnia warunki przewidziane dla lokalu zamiennego.
4. Nie później niż na pół roku naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, o ile zamierza zamieszkać w należącym do niego lokalu, jeżeli lokatorowi przysługuje tytuł do lokalu, w którym może zamieszkać w warunkach takich, jakby otrzymał lokal zamienny, lub jeżeli właściciel dostarczy mu lokal zamienny. W lokalu zamiennym wysokość czynszu i opłat, z wyjątkiem opłat niezależnych od właściciela, musi uwzględniać stosunek powierzchni i wyposażenia lokalu zamiennego do lokalu zwalnianego.
5. Nie później niż na 3 lata naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny lokatorowi, o ile zamierza zamieszkać w należącym do niego lokalu, a nie dostarcza mu lokalu zamiennego i lokatorowi nie przysługuje prawo do lokalu, o którym mowa w ust. 4.

ja przedstawiłam sms taki art. więc od razu sms mi wypowiedział umowę chyba wolę odpuścić i szukać normalnego właściciela

Byrhtnoth napisał:
Przepis prawny:

Ten artykuł kodeksu cywilnego nie dotyczy wynajmujących, tylko najemców.

muniexs napisał:
muniexs napisał:
Zwracam się z prośbą o pomoc. Właściciel mieszkania od paru miesięcy próbuje odemnie wymusić żebym zapłaciła mu podwójne rachunki tłumacząc tym że ponad rok temu jak się wprowadzałam to podczas pierwszego rozliczenia płaciłam czynsz z dołu nie z góry. Zapytałam się czemu po ponad roku ode mnie wymusza taka zapłatę tłumaczył tym żeby wyrównać rachunki. Od niedawna udało mi się mieć wgląd do rachunku za czynsz a za prąd nie mam wglądu od samego początku. Powiedziałam że muszę się skonsultować z prawnikiem to mi odpisał że może mi wypowiedzieć w każdym momencie umowę. Umowa jest na czas nieokreślony. Napisane że wypowiedzieć może mi umowę z miesięcznym okresem wypowiedzenia.Proszę o poradę

Najemca ma obowiązek pokrywać wszystkie opłaty, które wynikają z umowy lub ustawy. Może również wymagać okazania i rozliczania wszystkich rachunków.
Wynajmujący nie może wypowiedzieć umowy w dowolnym momencie, a już szczególnie tej, zawartej na czas nieokreślony. Tu są ograniczenia ustawowe - art. 11.
Proszę też nie mylić czynszu z odstępnym.

W przedstawionym urywku umowy, ma Pani zawarte zapisy niezgodne z prawem.

muniexs napisał:
ja przedstawiłam sms taki art. więc od razu sms mi wypowiedział umowę chyba wolę odpuścić i szukać normalnego właściciela

Proszę tylko pamiętać, że Panią też obowiązują przepisy i musi Pani wypowiedzieć umowę z godnie z prawem lub rozwiązać ją z wynajmującym w trybie porozumienia. W przeciwnym razie, może Pani przysporzyć sobie kłopotów.

Lewanna napisał:
Ten artykuł kodeksu cywilnego nie dotyczy wynajmujących, tylko najemców.
Racja ale przecież dlatego zacytowałem art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów (#9).

Byrhtnoth napisał:
Racja ale przecież dlatego zacytowałem art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów (#9).

Jednak #2 wprowadzać może w błąd. Można było edytować komentarz lub go usunąć.

Już jest wszystko załatwione po mojej stronie bo właściciel dalej mi nie chciał pokazać rachunków więc sprawę zamknęłam odzyskałam kaucję.

Powrót