wynajmowany pokój

• Autor wątku Autor wątku Linkdan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Linkdan

Dzień dobry,
Jestem studentką , ze wzglądu na rozpoczynający się rok akademicki wynajęłam pokój miesiąc temu i podpisałam umowę, w której wypowiedzenie trwa miesiąc czasu . Zapłaciłam kaucję i... okazało się, że zajęcia na mojej uczelni będą w większości w formie online. Chciałam zrezygnować z pokoju, jednak jak wyżej napisałam- niestety musiałabym za niego zapłacić za 6 miesięcy mieszkania. Wynajmujący zgodził się jednak na to, bym poszukała osoby zastępczej do mojego pokoju. Jednak musiałabym zapłacić za pierwszą ratę. Nie wiem za bardzo co zrobić. Byłabym wdzięczna za odpowiedź jak mogłabym uniknąć tej pierwszej raty.

Ostatnia edycja:
Linkdan napisał:
w której wypowiedzenie trwa miesiąc czasu
Jesteś pewna ?
Polecam skorzystać z poradnika najemcy, jak też z podobnych wątków odnośnie wypowiedzenia umowy najmu w zależności czy umowa zawarta na czas oznaczony, czy nieoznaczony.

Abstrahując od długości wypowiedzenia. Przecież wiesz co: albo znaleźć kogoś na swoje miejsce, albo opłacić najem. Dlaczego to Wynajmujący ma ponosić koszty Twoich problemów?

Jakie koszty problemów? Przecież nie mieszkałam tam ani 1 dnia. A wynajmujący mieli mi przysłać opis i zdjęcia pokoju, do tej pory tego nie zrobili.

Może i nie mieszkasz, że pokój był do twojej dyspozycji. Co wynajmującego obchodzi, że nie chcesz w nim mieszkać? Jak nie z tobą, to podpisałby umowę z kimś innym

Powrót