Wynajmuję od kogoś mieszkanie - czy płacę jakiś podatek ?

• Autor wątku Autor wątku DonRafaello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonRafaello

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 417
Chcę wynająć od kogoś mieszkanie na umowe najmu.W umowie nie ma nic o podatkach i czynnościach cywilno-prawnych. Czy ja, jako biorący mieszkanie w najem muszę opłacić w skarbówce jakieś podatki ?

wszystko jest na głowie właściciela!

czyli nie musze udawac sie do US aby oplacic podatek od czynnosci cywilnoprawnych?

Właściciel mieszkania musi co miesiąc odprowadzać zaliczkę podatkowa za pomocą druku PIT-5.
Nic mi nie wiadomo, żeby ponoszący koszty wynajmu miał z tego tytułu być obciążany jakimś podatkiem.

chodziło mi o podatek od czynności cywilno-prawnych,taki jak np. przy zakupie samochodu

Przenoszę dyskusję na podatkowe :)

Jak mi wiadomo za wynajm, dzierżawę lokalu czy mieszkania nie podatku od czynności cywilno-prawnych.
Zakup samochodu to jest umowa kupna-sprzedaży i tu obowiazuje taki podatek.

zastanawiam się zatem po co w dostępnych drukach umów najmu jest formułka że koszt zawarcia umowy ponosi ......... .

Pozostał stary formularz - ale zgodnie z przepisami nie ma wymienionych tam czynności najmu, dzierżawy itp.
Jest prawdą, że jeszcze kila lat temu podlegał on opłacie skarbowej (podatek od czynności cywilno-prawnych).
Zgodnie z zawartą umową wszelkie koszty ponosi albo najemca albo wynajmujący.
Jeśli wynajmujący (to ten od którego wynajmujesz mieszkanie, lokal) - nie masz co się martwic; to on ponosi wszystkie te koszty - w tym podatek od osób fizycznych (na zasadach ogólnych lub ryczałt), podatek VAT (gdy podlega temu opodatkowaniu), ale nie będzie płacił od czynności cywilno-prawnych, gdyż jak wspomniałem wyżej nie pobiera się już takiej opłaty.

czyli można usunąć ten zapis z umowy o kosztach zawarcia umowy, a ja jako najemca nie musze się stresować że jakiś podatek mam do zapłacenia,gdyż jedyny jaki jest to od wynajmu - który płaci Wynajmujący?

Powrót