wyp. umowy za porozumieniem stron i jego skutki dla pracownika

• Autor wątku Autor wątku kyda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dostałam do podpisania wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron-nie podpisałam go, bo nie jestem pewna czy sobie nie zaszkodzę...

Jestem zatrudniona w sklepie, który szefowa zamyka ale nie chce dać mi wypowiedzenia z powodu likwidacji sklepu, ponieważ przyjęła mnie z urzędu pracy-dostała dofinansowanie na nowe miejsce pacy. Warunek był taki, że przez dwa lata musi utrzymać stanowisko. Sklep niestety przynosi straty, stąd też decyzja żeby go zamknąć. Umowę mam od grudnia zeszłego roku, do dwóch lat daleko a jeśli zlikwiduje stanowisko sama sobie zaszkodzi bo musi oddać kasę. Ja natomiast zostaję na tą chwilę bez niczego-nie mam nagranej nowej pracy i jeśli jej nie znajdę chciałabym zarejestrować się w up. I teraz najważniejsza kwestia-czy jeśli podpiszę porozumienie stron to mam pełne prawa jako osoba bezrobotna? czy nic mi się nie należy?

Sposób rozwiązania umowy o pracę nie ma znaczenia dla samej rejestracji w PUP, natomiast ma znaczenie przy orzekaniu o prawie do zasiłku dla bezrobotnych - zasiłek przysługuje dopiero po 90 dniach. Skoro jednak pracujesz od grudnia, to nie ma mowy o przyznaniu prawa do zasiłku dla bezrobotnych, ponieważ nie przepracowałaś 365 dni.

Nie zgadzaj sie na porozumienie stron. Czekaj az pracodawca wypowie Ci umowę

Właśnie się nie zgodziłam, czym rozpętałam burzę bo nie chcę jej iść "na rękę".
Czekam teraz na rozwój sytuacji... a swoją drogą u niej nie przepracowałam roku ale włącznie z poprzednią pracą gdzie też byłam normalnie zarejestrowana rok się uzbiera( jeśli dobrze pamiętam trzeba mieć przepracowany rok w ciągu 18mies)

Powrót