Wypadek, brak OC, Koszta...

• Autor wątku Autor wątku Riddle20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Riddle20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jakiś czas temu (w kwietniu) miałem wypadek. Jechałem ciągnikiem rolniczym i gdy przejeżdżałem przez drogę twardą uderzył "we mnie" samochód (jakiś nowszy merc). Sprawa zakończyła się grzywną 200 zł dla mnie i kosztami procesu sądowego. Ciągnik nie był moją własnością lecz znajomego. Nie posiadał on ważnych dokumentów w tym ważnego OC. Dodam, że nie miałem uprawnień i byłem w ów czas pełnoletni. Oczywiście wyniki badania alkomatem 0,00. Problem polega na tym, że Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wypłacił poszkodowanemu 3.991,71zł odszkodowania i na podstawie art. 110 ust.1 ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych domaga się ode mnie zwrotu tych pieniędzy. Czy to zgone z prawem? W końcu nie ja byłem właścicielem ciągnika. Nie wiedziałem, że pojazd nie ma ważnej polisy. Jestem bezrobotny i przysługuje mi zasiłek w wysokości niecałych 400zł miesięcznie jak więc miałbym to zapłacić w terminie 30 dni? Pomocy!

[cytat="Riddle20"]Problem polega na tym, że Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wypłacił poszkodowanemu 3.991,71zł odszkodowania i na podstawie art. 110 ust.1 ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych domaga się ode mnie zwrotu tych pieniędzy. Czy to zgone z prawem?[/cytat]
Tak.
[cytat:of3w6ofu]W końcu nie ja byłem właścicielem ciągnika.[/cytat:of3w6ofu]
No to poczytaj sobie:
[lex:of3w6ofu]Art. 110
1. Z chwilą wypłaty przez Fundusz odszkodowania, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 1 pkt 2, sprawca szkody i osoba, która nie dopełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1 i 2, są obowiązani do zwrotu Funduszowi spełnionego świadczenia.

2. W uzasadnionych przypadkach, kierując się przede wszystkim wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego, jak również jego sytuacją życiową, Fundusz może odstąpić od dochodzenia zwrotu części lub całości świadczenia albo udzielić ulgi w jego spłacie.[/lex:of3w6ofu]

Rozumiem... Dzwoniłem do tego Funduszu i powiedzieli mi, że mam napisać wniosek do nich... Tylko jak go sformuować. Pomóżcie! Jest jakiś wzór? Co powinienem zamieścić w takim wniosku? Proszę Was o szybką pomoc. Mam tylko 30 dni.

Powrót