Wypadek drogowy w pracy a odszkodowanie...

• Autor wątku Autor wątku marwrd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marwrd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam w wypadku drogowym doznalem zlamania wyrostka poprzecznego kregoslupa w odcinku ledzwiowym l-4... 5 dni lezalem w szpitalu nastepnie przechodzilem etap rekonwalescencji rehabilitacje i powoli wracam do zdrowia.... Prosze o porade dotyczaca odszkodowania z PZU ile moge sie spodziewac na Komisji za powyzszy uszczerbek zeby nie dać sie splawic przez firme ubezpueczeniowa...? ewentualnie co moze miec wplyw na wyplate odszkodowania poza dokumentacja medyczna...?

Wszystko zależy od tego jakie masz ubezpieczenie.

No mysle ze dobre składka chyba około 100zł... ale chodzi mi o to jakiego przedzialu procentowego sie spodziewac bo jak niebedzie zadowalajace to odwolanie

Nie jest ważna składka tylko to jakie zdarzenia obejmuje odpowiedzialność ubezpieczyciela. Być może Twój wypadek wcale nie podlega ubezpieczeniu. Wiele osób uważa, że ubezpieczenie chroni od każdej sytuacji, a to nie jest prawda. Dlatego należy wziąć OWU Twojego ubezpieczenia, przeczytać czy to co Cię spotkało jest nim objęte, a następnie to jak naliczana jest wysokość odszkodowania. Nikt z nas nie wie jakie są warunki Twojego ubezpieczenia, bo mogą być one różne.

marwrd napisał:
ewentualnie co moze miec wplyw na wyplate odszkodowania poza dokumentacja medyczna...?

Twój ogólny stan zdrowia, jak długo potrwa jeszcze leczenie.

marwrd napisał:
Witam w wypadku drogowym doznalem zlamania wyrostka poprzecznego kregoslupa w odcinku ledzwiowym l-4... 5 dni lezalem w szpitalu nastepnie przechodzilem etap rekonwalescencji rehabilitacje i powoli wracam do zdrowia.... Prosze o porade dotyczaca odszkodowania z PZU ile moge sie spodziewac na Komisji za powyzszy uszczerbek zeby nie dać sie splawic przez firme ubezpueczeniowa...? ewentualnie co moze miec wplyw na wyplate odszkodowania poza dokumentacja medyczna...?

z czyjej winy był wypadek ??? To ważne dla zakresu roszczeń i ich wysokości

Witam przepraszam ze nie odzywałem sie odnośnie zdarzenia czekałem poprostu na decyzje PZU... Wiec odpowiadam
- ubezpieczenie pracownicze policji składka ok75zł
- wypadek pojazdem służbowym z winy kierowcy
- 6 dni pobytu w szpitalu 2 tygodnie rehabilitacji i 4 miesiace na zwolnieniu lekarskim
Obecnie wróciłem do pracy ale nie do własnego codziennego trybu zycia który był dość aktywny sportowo gdyz dalej odczuwam dyskomfort bólowy w okolicy miejsca złamania wyrostka poprzecznego kregosłupa .. ponadto zauwazyłem ze w pewnych sytuacjacj zyciowych dretwieje mi prawa noga badz lewa reka zalezy od sytuacji czynnosci zyciowej dodam ze nigdy nic takiego mi sie nie przydazało... Co dalej z tym robić

Nadmieniam ze PZU wydało decyje o wypłacie odszkodowania za leczenie szpitalne w kwocie ok 1400zł i za uszczerbek na zdrowiu 3%... Sprawe oddałem znajomemu adwokatowi który oceni sytuacje i mysle ze w przyszłym tygodniu bede wiedział wiecej....

Prosze o porade i ocene mojej sytuacji i mam pytanie jak wyglada sprawa z zadośćuczynieniem poza usczerbkiem na zdrowiu i ew. z jakiego ubezpieczenia moge starać się o odszkodowanie....
czy tylko
- pzu
i komisja mswia
czy takze z polisy oc radiowozu badz czegos?

Z tego co sie orientowalem przysluguje mi odszkodowanie z
-Pzu grupowe
-Mswia
-Polisa oc radiowozu(bez konsekwencji dla kierujacego)
Czy aby napewno tak jezt??

Wypadek komunikacyjny

Witam czy o forme zadoscuczynienia za poniesione krzywdy i straty moge sie ubiegac z pracowniczego ubezpieczenia grupowego pzu? Czy tylko z polisy Oc pojazdu ktorego bylem pasazerem?

RE: Wypadek komunikacyjny

Z obu ubezpieczeń możesz skorzystać.

karambol napisał:
Z obu ubezpieczeń możesz skorzystać.

no tak ale pzu wypłaciło pobyt w szpitalu i procentowy uszczerbek na zdrowiu a mowy niema o jakimś zadość uczynieniu za wyżądzone krzywdy i poniesione straty

Z pracowniczego nie ma zadośćuczynienia

marwrd napisał:
no tak ale pzu wypłaciło pobyt w szpitalu i procentowy uszczerbek na zdrowiu a mowy niema o jakimś zadość uczynieniu za wyżądzone krzywdy i poniesione straty

Chodziło mi o to, że z obu możesz skorzystać, a nie tylko z jednego.
Nieraz nie wiadomo o co dokładnie pytającemu chodzi. Grupowe ma określony zkres. Nic ponad to, co oferuje ubezpieczyciel, więc zdziwiło mnie pytanie o zadoćuczynienie. Natomiast OC pokrywa wszystkie uzasadnione straty.

Odwołanie od decyzji pzu odnosnie uszczerbku na zdrowiu

Witam czy moge liczyc na pomoc w napisaniu odwolania do pzu odnosnie przyznania procentowego uszczerbku na zdrowiu... moze ktos ma jakis wzor

RE: Odwołanie od decyzji pzu odnosnie uszczerbku na zdrowiu

Nie ma wzoru. Każdy ma inny powód. Poza tym teraz składa się reklamację, nie odwołanie.
Napis z od serca, dlaczego decyzja PZU Cię nie zadowala, czego żądasz. Reklamację możesz złożyć pisemnie lub ustnie: telefonicznie, mailowo, listownie, osobiście PZU. Na odpowiedź mają 30 dni.

karambol napisał:
Nie ma wzoru. Każdy ma inny powód. Poza tym teraz składa się reklamację, nie odwołanie.
Napis z od serca, dlaczego decyzja PZU Cię nie zadowala, czego żądasz. Reklamację możesz złożyć pisemnie lub ustnie: telefonicznie, mailowo, listownie, osobiście PZU. Na odpowiedź mają 30 dni.
Nie wiem czy wogole warto pisac do nich reklamacje czy zaraz kierowac pozew do sadu

Najpierw reklamacja.

karambol napisał:
Najpierw reklamacja.

Przesłałem reklamacje poprzez formularz zgloszeniowy a w załaczniku przeslalem informacje tj pismo zwiazane z reklamacja

Zobaczymy co odpowiedza

Powrót