Wypadek nielegalnym rowerem elektrycznym a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku krisu.k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krisu.k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Do sedna, pesymistycznie zalozmy, ze spowodowalem wypadek z uszczerbkiem na zdrowiu innej osoby. Czy istnieje jakies ubezpieczenie w ktore moge sie zaopatrzyc ktore to pokryje? Czy z racji nielegalnego pojazdu wina zawsze jest po mojej stronie i bede musial placic z wlasnej kieszeni? Mowimy o rowerze elektrycznym ktory jest nielegalny przez wzglad na to, ze rozwija predkosci powyzej 25km/h

Inny scenariusz, zalozmy, ze uszkodzilem samochod poruszajac sie tym samym pojazdem po drodze. Pytania te same

Pytam hipotetycznie bo stoje przed zakupem takiego urzadzenia. Od 2 lat, bezwypadkowo, poruszam sie hulajnoga <25km/h po sciezkach/chodniku, czasem po jezdni i to ostatnie niestety wymaga wiekszej predkosci - inaczej irytuje kierowcow. Nie chce kupowac szybszej hulajnogi gdyz wg mnie nie zapewnia ona wystarczajaco stabilnosci. Nie chce kupowac motoroweru/motocykla bo jazda po DDR zaoszczedza mi duzo czasu, jest tez bezpieczniejsza i spokojniejsza. Gwoli scislosci - nie zamierzam po DDR jezdzic nie szybciej niz jechalbym rowerem (20-35km/h). Chce sie dowiedziec jak to wyglada prawnie zanim nie daj Boze stanie sie najgorsze

Serdecznie pozdrawiam

Powrót