wypadek po alkoholu

• Autor wątku Autor wątku raz102030
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raz102030

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
jechalem po holandii i uderzyl we mnie samochod.
nie moja wina. jednak to ja mialem ciut powyzej pol promila.
co teraz skoro to nie ja bylem sprawca wypadku?
pozdrawiam

Także na samochód prowadzony przez nietrzeźwego kierowcę nie wolno najeżdżać, ani w niego "uderzać". Jeśli w żaden sposób nie przyczyniłeś się do tego wypadku i go nie zawiniłeś, to odpowiednio ukarany zostaniesz za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwym. Jaką karą? To zależy od tego, jakie stężenie alkoholu we krwi wykazało badanie. Natomiast kierowca, który spowodował i zawinił wypadek ukarany zostanie odpowiednio do tego, jak naruszył przepisy drogowe. W każdym razie - jeśli było tak jak piszesz - on, tzn. ten drugi kierowca - i jego ubezpieczyciel odpowiadają za szkodę na Twoim aucie, wyrządzoną tym wypadkiem.

witam zotalem oskarzony z trzech art178a par1 177 par 1 i art 178 par1 .
Jaki wyrok moze Mi grozic za te czyny , czy moge negocjowac z prokuratorem o wysokosci wyroku i czy moge zlozyc wniopsek o warunkowe umorzenie postepowania karnego . Nie bylem karany termin rozprawy mam juz ustalony, prosze o wskazowki co dalej robic

witam zotalem oskarzony z trzech art178a par1 177 par 1 i art 178 par1 .
Jaki wyrok moze Mi grozic za te czyny , czy moge negocjowac z prokuratorem o wysokosci wyroku i czy moge zlozyc wniopsek o warunkowe umorzenie postepowania karnego . Nie bylem karany termin rozprawy mam juz ustalony, prosze o wskazowki co dalej robic, poziom alk 0,68 po godz. 0,58

Skontaktuj się jeszcze przed rozprawą z prokuratorem; nie jest to zakazane. Zaproponuj mu dobrowolne poddanie się tym środkom, które niedawno wprowadziła Holandia; m.in. stały alkomat w samochodzie. Na pewno prokurator coś zaproponuje.

No i teraz już będziesz wiedział że nie wolno prowadzić samochodu będąc co nieco po kieliszku.
Teraz będzie raczej ciężko wyjść z tego problemu, mam nadzieje że policja na miejscu była i został spisany protokół wypadku i jest jasna sprawa iż nie jest to Twoja wina.

Powrót