Wypadek po pijanemu w UK

• Autor wątku Autor wątku aqilian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aqilian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich.

Mój brat mieszkający od ponad roku w Anglii miał wypadek pod wpływem alkoholu ( mam na ten temat takie samo zdanie jak wy ). Nie posiada jeszcze wyników badań krwi ale zakładamy że był pod dużym wpływem alkoholu. Jechał z pasażerem. Uderzył w latarnię. Po dobie wyszedł mocno poobijany ze szpitala, pasażer wyszedł po dwóch dobach ze złamaną ręką w łokciu. Auto do kasacji ( po odebraniu z parkingu policyjnego ). Żadnej kartoteki, wykroczeń, wypadków.
Sprawa w ciągu dwóch miesięcy. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z głupoty i powagi czynu a fakt że nigdy to (jazda po pijanemu, nie wypadek) się mu wcześniej nie zdarzyło wcale go nie usprawiedliwia. Jednakże nie płacząc nad rozlanym mlekiem szukamy wyjścia z tej sytuacji ( jestem jedyną osobą która o tym wie, poza obcymi ludźmi z UK ). Proszę o ludzi znających się na rzeczy, bądź mających styczność z podobnymi doświadczeniami o informacje:

- jakie są minimalne konsekwencje ( i jak je urzeczywistnić )?
- jakie są maksymalne konsekwencje i czy posiadają one wymiar międzynarodowy ( czy zabranie prawa jazdy dotyczy także Polski )?

sprawa jest pilna i świeża, z góry dziękuję ogromnie za pomoc, bądź wskazanie kompetentnej osoby.

Minimalne konsekwencje to:
- odebranie prawa jazdy na 6-12m-cy + mandat i pkt na prawko
- w zaleznosci od % i od tego ile kolega byl w szpitalu/wolnym, bo jesli dluzej niz tydzien lub niezdolny do pracy dluzej niz tydzien - sprawa powazniejsza
- zatrzymanie prawa jazdy w UK wiaze sie z zakazem poruszania sie pojazdami - zlamanie zakazu moze skutkowac wiezieniem (na 100% jesli znowu przylapia na %)
- przeplyw informacji jest miedzynarodowy, obawiam sie ze jesli brytyjskie prawko to o fakcie wie tylko UK, jesli polskie - informacja idzie rowniez do Polski.
- szkody za latarnie i wszelkie zniszczenia moze pokryc z kieszeni ze wzgledu na to ze ubezpieczyciel nie przejmie odpowiedzialnosci za jazde po alkoholu, lub wyplaci odszkodowanie i bedzie sciagal od sprawcy wypadku.

Powrót