Wypadek podczas pracy w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku gelo102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gelo102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Moja sytuacja wygląda następująco mam założona firmę GBR z 3 kolegami .

W Ostatnim czasie miałem wypadek w firmie która z nami współpracowała .
Współpraca polegała na jakby to powiedzieć wypożyczaniu ludzi do prac fizycznych
nagrodzenie regulowane było prawnie rachunek z naszej firmy -przelew na konto firmowe wszystko zgodnie z prawem.

Z ta firma wykonywałem zlecenie ułożenia tarasu na jednym z dachów Würzburga
Firma ta jest firma rozstawiająca rusztowania i zajmująca się układaniem płyt .
Firma zamontowała windę która podawała materiał na dach z racji tego ze winda nie został zamontowana tak jak należy.
Podczas załadunku winda się przechyliła i wywróciła się wprost na mnie z racji tego doznałem urazów .Chwile po czym kolega zawiózł mnie do Szpitala w Würzburgu.

Podczas rozmowy z maklerem ubezpieczeniowym dowiedzialem się ze te sprawę powinienem zgłosić na policje gdyż firma ta powinna zapłacić za okres w którym pozostalem bez pracy jak również zadośćuczynienie za szkody które zostały wyrządzone przez ich nieuwagę.

Posiadam opłacane ubezpieczenie unfallversicherung wszystkie papiery złożone ,ale brak jakiejkolwiek odpowiedzi od 4 grudnia ... ile tutaj się czeka na takie pieniądze ?
Czy zna ktoś może dobra firmę która zajmuje się odzyskiwaniem odszkodowań bez wcześniejszych opłat ?
Kontaktowałem się z jednym Polskim Adwokatem ,ale zawołał takie pieniądze ze szkoda gadać.
Mam dość trudna sytuacje finansowa na chwile obecna .

Jeśli było tak jak piszesz (tzn. zawinione przez firmę, nieprawidłowe i powodujące niebezpieczeństwo wypadku zamontowanie tej windy), to oczywiście możesz żądać odszkodowania z tej firmy. Podkreślam jednak, że cały ten stan faktyczny, czyli ta sytuacja wypadkowa, musi być bardzo dokładnie (każdy szczegół) wyjaśniona, aby zawinienie tej firmy nie podlegało żadnym wątpliwościom, i żeby wszelkie Twoje przyczynienie było wykluczone. Twoje "Unfallversicherung" to sprawa zupełnie niezależna od Twojego roszczenia o odszkodowanie przeciwko firmie, która wypadek zawiniła. Swiadczenie, jakie ewentualnie dostaniesz od Twojego ubezpieczenia, nie wyklucza Twoich roszczeń odszkodowawczych przeciwko tej firmie. Pamiętaj: dokładne okoliczności wypadku i winę tej firmy musisz udowodnić; np. świadkami. Musisz też udowodnić rozmiar Twojej szkody; tej niematerialnej, tzn. odniesione rany, leczenie, ból itd. poprzez odpowiednie świadectwa, atesty i opinie lekarskie. Materialne szkody, tj wydatki, utracone wynagrodzenie też musisz porządnie wyliczyć i udokumentować.
Jeśli chodzi o wynagrodzenie adwokackie, to uzależnione jest ono od tzw. "wartości przedmiotu sporu", tzn. od wysokości Twoich roszczeń odszkodowawczych. Przede wszystkim adwokat pracujący w Niemczech powinien wiedzieć, że jego koszty musi wyrównać ten, kto zobowiązany jest do zapłaty odszkodowania, czyli w Twoim wypadku byłaby to ta firma, która za ten wypadek odpowiada. Trafiłeś na niepoważnego adwokata, który raczej ma małe umiejętności w sprawach odszkodowawczych. Powinien wziąć od Ciebie jakąś małą kwotą na swoje wydatki (korespondencją, telefony itd.) i zająć się dokładnym ustaleniem szans na uzyskanie odszkodowania od tej firmy, która - jak piszesz - odpowiedzialna jest za wadliwe zamontowanie tej windy, która na Ciebie upadła. Powinien dokładnie, szczegół po szczególe ustalić fakty i ocenić, co się da udowodnić, a co nie. Tak jak napisałem wcześniej, jego wynagrodzenie musiałaby zapłacić firma, która zawiniła wyżadek i za wypadek odpowiada, ponieważ wg. niem. prawa cywilnego, koszty adwokata są częścią (składnikiem) odszkodowania, którego dla swojego klienta dochodzi adwokat. Jeśli ten adwokat, do którego się zwróciłeś, ma zielone pojęcie o tym, co wynika z § 249 BGB (niem. kodeks cywilny), to wiedziałby, że swoje koszty sciągnie sobie od sprawcy szkody, bo także te jego koszty są częścią szkody, i to bez ograniczeń takich jakie są w Polsce wg. polskiego prawa.
Zacząć powinien od ustalenia, gdzie ta firma jest ubezpieczona od odpowiedzialności cywilnej i zgłosić Twoją szkodę u ubezpieczyciela tej firmy i z nim korespondować, udowadniając Twoją szkodę i jej wysokość.

Ostatnia edycja:
Super wielkie dzięki za odpowiedz .Bede musiał takim razie poszukać kogoś odpowiedniego.

Czy wie ktoś może ile z takiego prywatnego unfallversicherung trzeba czekać na pieniądze ?
Bo na chwile obecna nie posiadam żadnych pieniędzy do rozporządzenia a gdyby przyszły mógłbym poczynić dalsze ruchy związane ze sprawa.:rolleyes:

Jeśli chodzi o czas oczekiwania na wypłatę odszkodowania za wypadek z prywatnego (zawratego przez Ciebie) ubezpieczenia wypadkowego (Unfallversicherung), to zależy to przede wszystkim od tego, czy wszystkie potrzebne w sprawie dokumenty (przede wszystkim te dot. samego wypadku i te sporządzone i wystawione przez lekarzy) znalazły się na biurku osoby, która w ubezpieczalni sprawą się zajmuje. Na pismach, jakie dostałeś z tej ubezpieczalni widnieje oprócz numeru sprawy, także nazwisko i telefon do osoby, która sprawę opracowuje. Powinieneś tam zadzwonić i przezornie spytać, jak długo jeszcze sprawa będzie opracowywana i ewentualnie co jeszcze od Ciebie potrzebują. Jeśli firma ubezpieczeniowa ma wszystkie niezbędne dokumenty, wypłata odszkodowania powinna nastąpić w ciągu 2 tyg.do miesiąca od dnia, w którym pracownik ubezpieczenia miał wszystko, co jest mu potrzebne do zamknięcia sprawy.
Napisz, jakie obrażenia odniosłeś, czy i jeśli tak, to jak długo byłeś leczony w szpitalu i jak długo byłeś niezdolny do pracy.

Wszystkie papiery były już złożone kompletne 4 grudnia
Ubezpieczalnia to DEVK.
Makler mowil ze jest wszystko okej i teraz czekam na list z invalidätsgroupe.
To osoby która prowadzi moja sprawę pisałem e-mail ale bez odzewu.
Mialem połamane zebra i odme w oplucnej.
Tydzien czasu lezalem w szpitalu z rura w zebrach .

Powrót