Wypadek przy pracy - odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku krystian4842
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystian4842

Witam. Mój ojciec w ostatnią niedzielę został porażony prądem w pracy (320V) przy przesiewaniu soli (jest piekarzem). Natychmiast został zawieziony do szpitala, lekarze zrobili mu badania i wyszło na to, że wszystko jest dobrze. Wyszedł wczoraj (środa). Jedyne pieniądze jakie może dostać to pieniądze z tytułu pobytu w szpitalu. W dodatku pracodawca żąda, żeby pracownik (w tym przypadku mój ojciec) natychmiast wrócił do pracy. Czy można ubiegać się o jakieś ubezpieczenie w tej sytuacji?

Pozdrawiam,
Krystian

odszkodowanie

Witam,
jeżeli właściciel zakładu miał wykupiona polise OC to moga państwo starac się o odszkodowanie z jej tytułu, pod warunkiem że komisja bhp która musiała byc po wypadku stwierdziła zaniedbania pracodawcy a nie całkowita winę Pani Ojca.
W pryzpadku braku polisz oc mog pa}stwo roscic odszkodowania od wađciciela zakadu.
W raxie pzta} prosze o kontakt, chetnie pomoge.
poxdrawiam

Krystianie, czy pracodawca Twojego ojca powołał zespół powypadkowy, ktory przeprowadzil postępowanie powypadkowe?
Czy został sporządzony protokół powypadkowy?
Czy wypadek został w tym protokóle uznany za wypadek przy pracy?
Czy ojciec otrzymał 1 egzemplarz ZATWIERDZONEGO protokółu?
Jakie ten protokół zawiera stwierdzenia w p-kcie 5?

Po uzyskaniu odpowiedzi na te pytania będzie można konkretniej poradzić Ci w tej sprawie :)

krystian4842 napisał:
Witam. Mój ojciec w ostatnią niedzielę został porażony prądem w pracy (320V) przy przesiewaniu soli (jest piekarzem). Natychmiast został zawieziony do szpitala, lekarze zrobili mu badania i wyszło na to, że wszystko jest dobrze. Wyszedł wczoraj (środa). Jedyne pieniądze jakie może dostać to pieniądze z tytułu pobytu w szpitalu. W dodatku pracodawca żąda, żeby pracownik (w tym przypadku mój ojciec) natychmiast wrócił do pracy. Czy można ubiegać się o jakieś ubezpieczenie w tej sytuacji?

Pozdrawiam,
Krystian

Jezeli wypadek zostanie uznany jako wypadek w czasie pracy, oczywiście możesz starać się uzyskać odszkodowanie, przede wszystkim z ZUSu, jeżeli to nie pokryje szkód - wówczas od osoby odpiwedzialnej za wypadek. Ale takie postępowanie zakończy się w sądzie z wielkim pradowpodobieństwem.

Powrót