Wypadek samochodowy a OC

• Autor wątku Autor wątku Kamillente
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamillente

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

chciałbym prosić o wsparcie. W kwietniu miałem wypadek samochodowy, wyjechała mi ciężarówka przed maskę. Samochód będzie do kasacji. Sprawa po kilku miesiącach przez policję trafiła dopiero do biegłego i sprawa nie jest jeszcze zakończona.

Teraz kończy mi się ubezpieczenie OC. Czy w takim wypadku mogę czasowo wyrejestrować pojazd, jeśli nie zamierzam przywracać go do ruchu? Coś mogę zrobić, aby nie płacić OC za pojazd, który i tak nie jeździ?

Kamillente napisał:
Czy w takim wypadku mogę czasowo wyrejestrować pojazd, jeśli nie zamierzam przywracać go do ruchu? Coś mogę zrobić, aby nie płacić OC za pojazd, który i tak nie jeździ?
Tak, mówi o tym Art. 78a. PoRD.

Dziękuję, tak, tylko jeśli nie będzie można go naprawić (ubezpieczyciel stwierdził szkodę całkowitą), to co dalej? Jeśli zdam w urzędzie dowód i tablice rejestracyjne, to mi ich nie oddadzą, bo samochód nie będzie już nadawał się nigdy do jazdy.
Czy po zakończeniu sprawy w sądzie ubezpieczyciel wypłaci mi odszkodowanie i będę mógł oddać auto np. na złom mimo, że będzie czasowo wyrejestrowany?

Jeśli nie zamierzasz go naprawiać,to możesz zezłomować nawet już teraz

Powrót