wypadek samochodowy, sprawa cywilna

• Autor wątku Autor wątku burn44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

burn44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Uczestniczyłem w wypadku samochodowym jako pasażer. Pijany kierowca spowodował wypadek i następnie zamiast udzielić pomocy poszkodowanym uciekł z miejsca zdarzenia. Na szczęście sie zorientowałem i go dogoniłem. Policja była na miejscu zdarzenia. Po wykonaniu testu trzeźwości kierowca miał 2 promile alkoholu.
Aktualnie jedna osoba ma lekki uraz kręgosłupa i przechodzi rehabilitacje. Od wypadku minęły już 2 miesiące. Osoba najbardziej poszkodowana poniosła duże koszty finansowe, np mniejsze wynagrodzenie z pracy. Zastanawiam sie nad założeniem sprawy cywilnej w celu odzyskania zadośćuczynienia. Jaką sumę mogę żądać :?:
Pozdrawiam

Myśli Pan o zadośćuczynieniu, czy odszkodowaniu? I ew. za jakie szkody?

[cytat="Kaziutek"]Myśli Pan o zadośćuczynieniu, czy odszkodowaniu? I ew. za jakie szkody?[/cytat]
Witam!

Zadośćuczynienie za rostrojenie nerwów, starty finansowe: dojazdy do lekarzy, wynagrodzenia z pracy, oraz odszkodowanie za procentowe utratę zdrowia oraz za narażenie życia mojej rodziny.

Środkowe 3 punkty to konkrety, i to Pan łatwo sam ustali.
Pozostałe niestety konkretne nie są, więc tu bym się raczej nie zdawał na głosowanie na forum - trzeba się zwrócić o pomoc do doświadczonego w podobnych sprawach prawnika.

Powrót