Wypadek w drodze z pracy.

• Autor wątku Autor wątku Brajan1188
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brajan1188

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Dzisiaj spotkała mnie nie mila sytuacja na drodze w niemczech.
Wracając z pracy na drogę wyskoczył mi dzik. Niestety uderzyła w niego. Szkód dużych nie ma bo zderzak do wymiany i kilka plastików połamanych. Droga która jechałem nie była oznaczona znakiem zwierzyny leśnej. Chciałbym się dowiedzieć gdzie złożyc papiery o odszkodowanie. Była też policja papierek do odszkodowania wyślą pocztą tylko teraz do kogo się udać. Do firmy jak wypadek z pracy czy miasta jako że są odpowiedzialni za drogi ?
Dziękuję za pomoc
Dodam jeszcze że auto jest ubezpieczone tutaj i na niemieckich tablicach.

W Polsce miałbyś prawie zerowe szanse odszkodowanie za mienie jeśli nie miałeś AC. Jak w Niemczech podchodzą do odpowiedzialności za takie zdarzenia nie mam pojęcia. Zgłoś roszczenie do ich odpowiednika zarządcy drogi.
Jeśli nie było dodatkowo uszczerbku na zdrowiu w związku z wypadkiem to za wypadek w pracy/drodze z pracy nic nie dostaniesz.

Jeśli auto masz ubezpieczone w De i wykupiłeś też co najmniej Teilkasko, to powinienies sie zgłosić z tym faktem do ubezpieczyciela Twojego pojazdu. Teilkasko pokrywa takie szkody, jeśli są oczywiście większe niz Selbstbeteiligung, na który się zgodziłeś.

Niestety, za szkody wyrządzone na drogach przez żyjącą dziko zwierzynę nie odpowiada w Niemczech cywilnoprawnie nikt. Pozostaje - jak tu już ktoś słusznie napisał - ubezpieczenie kasko.

Powrót