Wypadek w Niemczech a polskie ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku Sanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sanin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mój ojciec został zatrudniony w polskiej firmie,ale ona jest pośrednikiem i mój ojciec pracuje w Niemczech w masarni, po tygodniu pracy stał się wypadek,pozlizgnal się tak nie fortunnie ze został zabrany przez karetkę z miejsca wypadku do szpitala i tego samego dnia operowany, przez 6 tygodni nie może obciążać tej nogi i chodzi o kulach. Zadzwoniłam do firmy polskiej ponieważ domagał się tego szpital i przesłali formularz a1 oraz certyfikat z NFZ, ojciec więc jest na polskim ubezpieczeniu i teraz nie wiem czy powinien zostać w Niemczech konsultować i rehabilitowac się, czy tu dostanie wszystkie świadczenia jak chorobowe i odszkodowanie. Czy powinien się zgłosić w Polsce? Należy mu się opieka i rehabilitacja w Niemczech nawet jak jest ubezpieczony w Polsce? Ze szpitala dostał rownież skierowanie do innego specjalisty,ponieważ podczas zakładania mu narkozy wykryli mu tumor w przelyku,ja rownież mieszkam w Niemczech ale 400 km dalej chciałabym pomoc i wziąć ojca do siebie ale nie wiem jak z tym ubezpieczeniem,czy on może się leczyć w Niemczech.

Dlaczego ojciec pracując w Niemczech nie był ubezpieczony przez swojego pracodawcę.
Sprawdź dzwoniąc do NFZ czy ojciec miał ubezpieczenie i oni pokryją koszty leczenia.
Mieszkasz w Niemczech więc wiesz że koszty leczenia w Niemczech są dla Polaka wysokie
Aby ojciec nie wszedł w wysokie koszta które mu pośrednik nie pokryje.
Wejdz w Gogle i poczytaj ten temat.
pozdrawiam

Powrót