Wypadek w pracy, brak wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku mrshong
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrshong

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jako pracę wakacyjną podjąłem się pracy na budowie w Niemczech, za pomocą niemieckiej firmy pełniącej "Personal Leasing", jednak właściciel jest Polakiem. Niemiecka umowa została podpisana, miałem pracować do końca września. Jednak w połowie września uległem wypadkowi na budowie i rozciąłem rękę i była konieczna pomoc lekarska. Przebywałem w szpitalu jeden pełny dzień, gdzie przeszedłem operacje. Po czym dostałem wypis ze szpitala, wiedząc że dalsza część choroby będę prowadził w PL (o wszystkim poinformowałem lekarza).
Pracodawca nie chce ode mnie L4(w szpitalu w DE dostałem tylko wypis, jedynie w PL mogę ogarnąć). Pracodawca twierdzi ze nic mi sie nie należy, gdyż nie kontynuuję leczenia w niemczech, wtedy bym dostał coś z AOK. I tutaj moje pytanie, czy należy mi się jakieś płatne zdrowotne/płatne za operacje/odszkodowanie.
W szpitalu byłem z ubezpieczenia niemieckiego od pracodawcy. W PL mam jeszcze ubezpieczenie jako student + dodatkowe ubezpieczenie od wypadków.

Bardzo proszę o pomoc, gdzie mogę się starać o jakieś pieniądze jeżeli mi się należą. Nie chce zbić kokosów, ale dostać tylko to co mi się należy.

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc.

Natychmiast powinieneś dosłać pracodawcy zwolnienie, z tym, ze potrzebujesz 2 egzemplarze, bo jeden musisz odesłać do Niemiec do Twojej Kasy Chorych. Teraz to może być już po jabłkach, bo nikt Ci wstecznego zwolnienia nie wystawi.
Protokół z wypadku został sporządzony?
Normalnie otrzymywałbyś pieniądze z ubezpieczenia wypadkowego, bo takowe Twój pracodawca jest zobowiązany opłacać. Pewnie tegonie robił i dlatego Cię spławił. Ach te Polaki w De... omijać!!!

dziękuję za odp, tak jak myślałem że może być już po jabłkach. Co do protokołu to byłem na izbie przyjęć i byl wywiad co się stało itd. Jednak te papiery zostały w szpitalu. Ja otrzymałem tylko wypis ze szpitala.
Doczytałem, że jest takie coś jak BG Bau i że mogę to nawet zgłosić sam, jeżeli pracodawca tego nie zrobił.
A co do Polskiego ubezpieczenia w PZU od tzw. Nieszczęśliwych wypadków. Mam też takowe wykupione na rok.

Pozdrawiam

Jak najbardziej zgłosić to do BG Bau.
Prosze dopytać w PZU jakie papiery potrzebują, czy sam wypis ze szpitala wystarczy. Nie wiem cow tym wypisie jest napisane. Być może jest tam coś o wypadku w pracy.
Źle Pan zrobił, że natychmiast po tym wypadku nie poszedł Pan do chirurga,a takie pewnie było zalecenie szpitala i pewnie to też stoi w tym liście, który Pan otrzymał.
Wiele też zalezy od tego, czy wypadek był zawiniony, czy nie.

Jesli jest Pan nadal zatrudniony, tzn. umowa nie została rozwiązana, to niech Pan teraz idzie do chirurga na wizytę kontrolną i weźmie zwolnienie lekarskie, poinformuje pracodawce i wyśle zwolnienie do szefa i do AOK. Zawsze chociaż chorobowe Pan otrzyma.

nika44, byłem u lekarza na kontroli 4 dni po operacji ale w Polsce prywatnie. L4 nie wziąłem bo nawet nipu nie mam (Umowa leży u pracodawcy, bo wszystko jak zwykle robione na "wariackich papierach"). W 99% zostałem już zwolniony z pracy. Pracodawca teraz przez tel. powie wszystko co chce usłyszeć, abym dał mu spokój. Nie wiem jak to teraz rozegrać, chyba będzie to nauczka na przyszłość :(

Do zwolnienia lekarskiego z zagranicy żaden nip nie jest Ci potrzebny. Lekarz musi tylko własciwa kratkę tam na druku zaznaczyć, że to idzie za granice. Wstecznego Ci nikt nie wystawi.
masz papier z niemieckiego szpitala, wiec generalnie mógłbyś isć z tym do niemieckiego sadu chociażby po Schmerzgeld, jeśli wypadek nie był przez ciebie zawiniony. Jak nie dostałes Kundigung, to formalnie jesteś wciąż pracownikiem.

Powrót