Wypadek w pracy i chorobowe

• Autor wątku Autor wątku Dromas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dromas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Mam poważny problem ponieważ złamałem nogę w pracy i będę musiał nosić gips około 3 miesięcy a później czeka mnie długa rehabilitacja! Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób i gdzie mogę się ubiegać o chorobowe i czy przysługuje mi ono na okres całego mojego leczenia!

Jeżeli nie uczęszczasz do pracy z powodu choroby, twoje wynagrodzenie zależy od warunków umowy o pracę. Warunki te mogą być w formie pisemnej, ustnie uzgodnione z pracodawcą, obowiązujące na mocy zwyczaju „custom and practice" lub być połączeniem wszystkich trzech.

Jeśli twój pracodawca prowadzi swój własny program wypłaty wynagrodzenia za czas choroby, wówczas powinieneś otrzymywać wynagrodzenie zgodnie z tym programem. Jeżeli w ramach programu obowiązującego w firmie nie przysługuje ci wynagrodzenie za czas choroby, to twój pracodawca powinien wypłacać ci należności w ramach ustawowej płacy za czas choroby Statutory Sick Pay (SSP), o ile masz do niej prawo.

Jeżeli twoja firma nie dysponuje własnym programem wynagrodzenia za czas choroby, wówczas będziesz od swojego pracodawcy otrzymywał SSP (tak długo, jak będziesz się do tego kwalifikował). Stawka obecnie wynosi 72.55? tygodniowo. SSP zaczyna być wypłacane od czwartego dnia choroby, a więc możesz nic nie otrzymać za pierwsze trzy dni.
http://www.is4profit.com/business-advic ... ees_5.html

Powrót