wypadek w pracy,uzyskanie odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku tazo24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tazo24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Aktualnie jestem zatrudniony od 17 maja,do 17 lipca,a tydzien temu podczas pracy zdażył się wypadek,w skutek którego dłoń w okolicy nadgarstka musiała przejść operację i wstawiono mi implant,który ma pomódz w wyleczeniu prawej ręki.Jestem ubezpieczony i interesują mnie procedury dotyczące zwolnienia chorobowego i ewentualnego odszkodowania za poniesiony uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem w pracy.

1.Natychmiast zgłoś wypadek do BHP- owca(jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś)
2.Po zakończonym leczeniu poproś lekarza o wniosek do komisji lekarskiej(lub lekarza orzecznika),która/y orzeknie o procencie trwałego uszczerbku na zdrowiu i określi zależną od tego wysokość odszkodowania.

Oczywiście o czasie niezdolności do pracy,decyduje lekarz leczący.

Ostatnia edycja:
@sanus: watek zostal umieszczony w rubryce "Niemcy".

W Niemczech nie ma "BHPowocow" ani zadnych komisji lekarskich orzekajacych trwaly uszczerbel na zdrowiu.

A wiec jesli to bylo w NIemczech i to byl wypadek w czasie pracy, powinien byc zgloszony przez pracodawce do specjalnego pionu ubezpieczenia spolecznego zwanego "Berufsgenossenschaft" i oni sie takimi sprawami zajmuja.

Jesli wypadek zdarzyl sie po przepracowanym pelnym miesiacu, to przez pierwsze 6 tygodni chorobowe placi w pelnej sumie pracodawca, potem w ok. 70% ta Berufsgenossenschaft, ktora tez oplaca rehabilitacje itd

Pogodniak napisał:
@sanus: watek zostal umieszczony w rubryce "Niemcy".

W Niemczech nie ma "BHPowocow" ani zadnych komisji lekarskich orzekajacych trwaly uszczerbel na zdrowiu.

Przepraszam-moje niedopatrzenie :)

Witam,proszę o pomoc.
Mój maż jest zatrudniony w DE od 1 czerwca tego roku,dostał umowę tylko na 6 miesięcy na dodatek na okres próbny. Po mimo tego iż pracował już u tego pracodawcy pół roku tylko że wtedy był podwykonawcą. Płaci mu marne 1000 E z groszami czyli pierwsza klasa. Dopiero miesiąc temu dowiedzieliśmy się że powinien dostawać więcej ponieważ jesteśmy małżeństwem i mamy 2 dzieci.
29 pazdziernika miał wypadek w pracy złamał rękę,miał operacje i dziś wychodzi ze szpitala.
Pracodawca oświadczył mu że umowy nie przedłuży. Co teraz?

Dostanie L4 płatne>?
Odszkodowanie>?
Cokolwiek?
Z góry dziekuję za odpowiedz?

malwina272
Takie są uroki pracy w Niemczech-wypadek-rozwiązanie umowy o pracę.
Brak ubezpieczenia pracownik zostaje na lodzie bez pomocy.
Przypadki wielokrotnie zgłaszane.

Umowa mu się nie przedłuża automatycznie do końca leczenia?

Nie przedluza sie nic automatycznie! W Niemczech inaczej niz w Polsce mozna absolutnie legalnie zwolnic osobe przebywajaca na zwolnieniu lekarskim. Maz musi sie skontaktowac natychmiast z
- kasa chorych
i z
- Berufsgenossenschaft (to jest pion ubezpieczen spolecznych odpowiedzialny za wypadku przy pracy), bo po wygasnieciu umowy o prace nikt nie bedzie placil skladek za ubezpieczenie chorobowe i on je po prostu straci!
Generalnie - tak by bylo w przypadku Niemcow - powinien sie tez natychmiast zglosic do urzedu pracy (Jobcenter), ze jest bezrobotny od dnia tego i tego, wtedy oni przejmuja placenie skladek na ubezpieczenie chorobowe. Ale poniewaz on nie przepracowal jeszcze roku w Niemczech, bedzie troche zalezny od ich dobrej woli.

A wiec najpierw Kasa Chorych i Berufsgenossenschaft, niech oni go pokieruja. I nie czekac, bo to sie negatywnie potem na was odbije!

Na odszkodowanie chociaż możemy liczyć?
Możemy sie starać o jakiś zasiłek na czas powrotu do zdrowia?
Jesteśmy zameldowani w DE wraz z dziećmi.
Mieliśmy się na stałe wyprowadzić od stycznia do DE a tu takie zrządzenie losu :/

Jesli nie ma trwalego uszczerbku na zdrowiu, nie liczylbym na odszkodowanie.

Czy dostaniecie zasilek, o tym zadecyduje JobCenter (urzad pracy), ale przede wszystkim nalezy zadlbac, zeby ubezpieczenie chorobowe dalej bylo oplacane! Prosze tego nie lekcewazyc, tylko natychmiast sie za to brac, bo to najwazniejsza sprawa!

witam mam pytanie? miałem wypadek przy pracy spadłem z drabiny i mam złamane dwie pięty
jestem po operacji na jaki procent uszczerbku na zdrowiu od zusu mogę liczyć mogę liczyć

Powrót