Wypadek w pracy, zasiłek po ustaniu zatrudnienia ZUS

• Autor wątku Autor wątku miskazua
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miskazua

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
uległem wypadkowi w pracy. Miałem umowę o pracę na miesiąc, po skończonej umówie nadal jestem na zwolnieniu lekarskim. Dostarczyłem wszystkie dokumenty do ZUS, czyli potrzebne zaświadczenia, protokół wypadku itp. Ile czasu ma ZUS na potwierdzenie, że zasiłek mi się należy i na ewentualną wypłatę pieniędzy? Po zapytaniu Pani z ZUS ta odpowiedziała gburowato "niewiadomo". Czy niereguluja tego żadne przepisy?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Art. 64. 1. /ustawy zasiłkowej/ Płatnicy składek, o których mowa w art. 61 ust. 1 pkt 1, wypłacają zasiłki w terminach przyjętych dla wypłaty wynagrodzeń lub dochodów, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych bieżąco po stwierdzeniu uprawnień. Zasiłki te wypłaca się nie później jednak niż w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłków.

Siisii napisał:
Art. 64. 1. /ustawy zasiłkowej/ Płatnicy składek, o których mowa w art. 61 ust. 1 pkt 1, wypłacają zasiłki w terminach przyjętych dla wypłaty wynagrodzeń lub dochodów, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych bieżąco po stwierdzeniu uprawnień. Zasiłki te wypłaca się nie później jednak niż w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłków.

Dziękuję bardzo za odpowiedź

Powrót