wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku dawidus2004
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidus2004

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Miałem wypadek przy pracy>Obsunęła sie na mnie brama i nastąpiło złamanie kostki.W związku z zaistniałą sytuacją mam kilka pytań:
Przyszło mi pierwsze świadczenie chorobowe:
-610zł z podatek 120zł na rękę 499zł z groszem.Pracuję na pełnym etacie i nie mam pojęcia jak oni wyliczyli tą sumę podpisywałem oczywiście listę na najniższą krajową ale to mimo wszystko chyba więcej wychodzi.Nie wiem może zus dalej liczy 80 czy 70% ????Policzone jest za okres od 27.08-26.09.
-pracodawca wypłacił mi pierwszy miesiąc po wypadku nie 1000zł tylko 800zł bo stywierdził że pracodawca płaci 80% pierwszy misiąc po wypadku bo ZUS wyrównuje później te pozostałe 20% jak uzna że to wypadek przy pracy.Proszę jak coś podeprzeć to przepisem prawnym ,bo muszę wydrukować i jechać te 200zł odzyskać.

Po wypadku był u mnie behapowiec i spisał protokół powypadkowy.wysłane zostało wszystko do ZUS no i tak.Nie wiem za bardzo co jest grane bo 499zł na ręke po wypadku to chyba mało jak 100%

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Właśnie znalazłem umowę o prace i mam pełny etat i 936,00zł

Nikt na tym forum nie pomaga????????

[cytat="dawidus2004"]Nikt na tym forum nie pomaga????????[/cytat]
Oszustom pomagamy bardzo niechętnie... (1000 zł na rękę, a 936 zł brutto w umowie?...).

Nakago jakim oszustom co Ty człowieku wogóle do mnie piszesz.Czytaj i zacznij to rozumieć tj.Pisze.Ja jestem pracownikiem a tak jest na papierach.To co ja jestem oszustem czy mój pracodawca???Ja piszę w swoim imieniu a nie mojego pracodawcy.Jest jak napisałem na umowie 936,00zł a na rękę 1000zł i nie jest to żadne oszustwo.Podpisywałem cały czas najniższą krajową na liście płac.Nie przypuszczałem że szef podczas jakiegokolwiek wypadku tak mnie zostawi.Teraz przez to że podpisywałem nieprawdę mam 100% płatne chorobowe z ZUS w sumie 497,00zł.

Cały czas czekam na jakąś konkretną odpowiedź,która coś wniesie do sprawy.Pozdr

[cytat="dawidus2004"]Jest jak napisałem na umowie 936,00zł a na rękę 1000zł i nie jest to żadne oszustwo[/cytat]

Niestety to jest oszustwo. Przy 936,00 brutto powinien pan dostawać ok. 703 zl, więc od 300 pln (1000-700) nie płaci pan podatków, składek itp. oszukując państwo, a tym samym i obywateli. Takie machinacje najczęściej kończą się właśnie, gdy ZUS bierze pod uwagę tylko zarobki wykazane "na papierze".

Przecież ja jestem pracownikiem a nie pracodawcą.pracodawca nie odprowadza podatku a nie ja,więc o co do mnie pretensje?????Przecież każdy wie że takich co pracują za 1000zł a podpisują najniższą jest full.Pozr

Dalej nic nie wiem w związku ze sprawą

Ty oczywiście jako uczciwy obywatel wykazujesz w rocznym zeznaniu PIT kwotę rzeczywiście otrzymywaną, prawda? :P

Przecież działo się to za Twoją zgodą i akceptacją, a więc sam się wpakowałeś w kłopoty.

Nie obchodzi mnie, ilu jest takich, którzy podpisują zaniżone listy. Ja tak nie robię i nie pomagam tym, którzy tak robią. Poza tym takie stanowisko jest tu dość rozpowszechnione, więc nie wiem, czy otrzymasz pomoc.

Popieram przedmówczynię.
Jak oszukiwać to potraficie, a jak trzeba ponieść konsekwencje krętactwa ... to po rozwiązanie na forum.

[cytat="dawidus2004"]Nakago jakim oszustom co Ty człowieku wogóle do mnie piszesz.[/cytat]
Prawdę, całą prawdę i tylko prawdę. Tobie się wydaje, że jak dostajesz 300 zł 'pod stołem', to jesteś uczciwy?! Ludzka naiwność nie zna granic.

EOT.

Powrót