Wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku KACPER J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KACPER J

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie !
Szukam pomocy i informacji za wszelkie udzielone juz teraz dziekuje!
1.12.2011 mialem wypadek w pracy jestem lakiernikiem i spadlem z wysokosci podczas wykonywania lakierowania. Wypadek nie byl z mojej winy. W wyniku wypadku doznalem urazu reki a dokladnie zerwania sciegna.
Jestem juz po operacji sciegna teraz chodze na rehabilitacje.
Wyplate otrzymuje 27-30 kazdego miesiaca. W grudniu otrzymalem pensje normalnie od pracodawcy.
Ale w tym miesiacu otrzymalem od niego tylko 1/4 pensji. Skladalem wszystkie wnioski do AOK. Niestety AOK powiedzialo mi,ze oni nie bede wyplacac mojej pensji poniewaz wymagane jest przedstawienie dokumentow z ostatnich 3 lat z ubezpieczalni.
A ja w tym warsztacie pracuje juz prawie 2 lata. Ale pierwszy rok przepracowalem niestety bez umowy.
Mam teraz umowe o prace na czas nieokreslony. W jaki sposob mam odzyskac pieniazki z AOK ? I czy rzeczywiscie to normalne,ze wymagaja dokumentow z ostatnich 3 lat?
Pozdrawiam

1. Praca na czarno sie oczywiscie nie liczy
2. W Niemczech istnieje obowiazek posiadania ubezpieczenia od momentu osiedlenia sie tutaj
3. Dlatego niemieckie kasy chorych maja prawo sprawdzac, gdzie delikwent byl ubezpieczony przez 2 lata przed przyjeciem do niemieckiej kasy chorych
4. Jesli pracujesz prawie 2 lata oficjalnie, to chyba placisz od prawie 2 lat skladki na kase chorych, wiec w najgorszym przypadku beda sie domagali dokumentow nt. ubezpieczenia 2 lata przed czlonkowstwem w ich kasie chorych
5. Jesli wtedy mieszkales juz oficjalnie w Niemczech, to oni moga sie domagac nadplaty skladek za okres od osiedlenia sie w Niemczech do oficjalnego czlonkowstwa u nich, a to moze byc znacznie wiecej pieniedzy niz twoje chorobowe.

Niestety sam jestes sobie winny.

Powrót