wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku Jola30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jola30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
kilka dni temu w zakładzie pracy schodząc ze schodów noga obsunęła mi sie i upadlam doznając urazu nogi bhp nie uznało tego jako wypadek w prac uzasadniając ze niebyło przyczyny zewnętrznej czy miał racje

A możesz pisać staranniej i dodać choć jedną kropkę, jeden znak zapytania po pytaniu oraz przecinek jakiś?
Rozumiesz - łatwiej będzie się dogadać i dojść o co chodzi w sprawie...

Specjalnie dla ciebie w poprawionej wersji.....

Kilka dni temu w zakładzie pracy schodząc ze schodów noga obsunęła mi się i upadlam doznając urazu nogi, bhp nie uznało tego jako wypadek w pracy, uzasadniając ze nie było przyczyny zewnętrznej czy miał racje? O co chodzi jemu?

[cytat:34kz3psu]Specjalnie dla ciebie w poprawionej wersji...[/cytat:34kz3psu]
Uwierz mi - nie tylko dla mnie ;-)

Czy schody były zabrudzone? W złym stanie? Czy w jakiś sposób zakład pracy "przyczynił" się do tego upadku?
Jeśli odpowiedzi na zadane pytania brzmią "nie", to BHP dobrze uznało ;-)
Takie moje skromne zdanie...

Jeszcze to:
[cytat:34kz3psu]ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 lipca 1998 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz sposobu ich dokumentowania, a także zakresu informacji zamieszczanych w rejestrze wypadków przy pracy.
§ 11. 1. Stwierdzenie w protokole powypadkowym, że wypadek nie jest wypadkiem przy pracy albo że zachodzą okoliczności, które mogą mieć wpływ na prawo pracownika do świadczeń przysługujących z tytułu wypadku, wymaga szczegółowego uzasadnienia i wskazania dowodów stanowiących podstawę takiego stwierdzenia.
2. Do protokołu powypadkowego dołącza się protokoły przesłuchania poszkodowanego, świadków, a także inne dokumenty zebrane w czasie ustalania okoliczności i przyczyn wypadku, np. pisemną opinię lekarza, pisemną opinię innych specjalistów, szkice lub fotografie miejsca wypadku, a także odrębne zdanie złożone przez członka zespołu powypadkowego oraz uwagi i zastrzeżenia, o których mowa w § 10 ust. 2 i 4, jeżeli zostały zgłoszone.[/cytat:34kz3psu]

O ile sie orientuję to jest rozporządzenie z 1998 roku, schody nie były ani ślizgie ani brudne, obsunęła mi się noga i doznałam urazu , sięgając porady innego specjalisty stwierdził:

1) Doznałam urazu cielesnego, który spowodował uszczerbek na zdrowiu
2) Było to zdarzenie nagłe, które pojawiło się w sposób nieoczekiwany
3) Było wywołane przyczyna zewnętrzną,co oznacza, że przyczyna sprawcza wypadku przy pracy może być każdy czynnik pochodzący z poza organizmu poszkodowanego a przyczyna zewnętrzna nie musi być przyczyna wyłączną wypadku wystarczy, że bezpośrednio i istotnie przyczyniła się do powstania zdarzenia obsunięcia się nogi na schodach.
4) Wypadek nastąpił w związku z pracą, co kwalifikuje go do wypadku przy pracy, gdyż zgodnie z prawem chodzi tu jedynie o związek czasowo-miejscowy, bo gdybym w tym czasie i miejscu nie pracowała to nie uległabym wypadkowi, wystąpił, zatem adekwatny związek miedzy czynnościami wykonywanymi przez pracownika a urazem cielesnym.
O tym mówi ustawy z dnia 30.10.2002 o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadku choroby zawodowej (Dz.U.nr.199/2002, poz.1673)?

Jak mam rozumieć to rozporządzenie?????
:roll:

no właśnie stąd pytanie Fazzieh - co było przyczyną zewnętrzną?

Po ustaleniu okoliczności i przyczyn wypadku zespół powypadkowy sporządza nie później niż w ciągu 14 dni od uzyskania zawiadomienia o wypadku protokół powypadkowy. Okres ten może być przekroczony wyłącznie , gdy zachodzą istotne przyczyny uniemożliwiające dotrzymanie tego terminu.

Szczegółowego uzasadnienia wymaga decyzja o wyłącznej winie poszkodowanego oraz ustalenie, że zdarzenie nie jest wypadkiem przy pracy.

Protokół powypadkowy zatwierdza pracodawca, niezwłocznie po jego sporządzeniu, nie później jednak niż w ciągu 5 dni od jego sporządzenia.

Zespół powypadkowy jest obowiązany zapoznać poszkodowanego pracownika z treścią protokołu przed jego zatwierdzeniem. Poszkodowany pracownik ma prawo zgłosić uwagi i zastrzeżenia do ustaleń protokołu, o czym zespół ma obowiązek go poinformować.
Zatwierdzony protokół powypadkowy pracodawca niezwłocznie dostarcza poszkodowanemu, pouczając go o sposobie i trybie odwołania.

Jeżeli pracownik (względnie rodzina w przypadku śmierci pracownika) nie zgadza się z treścią protokołu powypadkowego lub z jego wnioskami, ma prawo wystąpienia do sądu pracy. Dotyczy to jednak tylko ustaleń wyłączających prawo do świadczeń powypadkowych.

Wszystkie te czynności zostały dokonane, a jednak bhp podtrzymało swoja decyzje ;nie każdy chce iść do sadu i to chyba logiczne dlaczego , wszyscy wiemy co to znaczy zadrzeć z pracodawca i jakie są później konsekwencje .W sadzie trzeba sie bronic samemu bo niekazdego stać na adwokata i wiadomo jak to sie skończy .

W takim razie nasze rady są zbędne.
Innej drogi odwoławczej nie ma.

Powrót