wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku 696627825
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
6

696627825

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
miałem na budowie w Niemczech wypadek Mały palec prawej ręki został zmiażdżony.Byłem w szpitalu 19 dni miałem robiony przeszczep skóry .Czy mam prawo do odszkodowania?

Tak, masz prawo do odszkodowania. Twój pracodawca musi zgłosić Twój wypadek do Bau-Berufsgenosenschaft (BBG), które zajmuje się tymi odszkodowaniami. Jeśli Twój pracodawca jest solidny i porządny, to na pewno już zgłosił ten wypadek. To ubezpieczenie pracowników budowlanych w Bauberufsgenossenschaft jest obowiązkowe; tzn. każda firma budowlana musi być członkiem BBG i wszyscy pracownicy firmy są w ten sposób ubezpieczeni od nieszczęśliwych wypadków przy pracy. Zapytaj pracodawcę, czy zgłosił już Twój wypadek do Bauberufsgenossenschaft. Stamtąd powinienieś dostać korespondencję z różnego rodzaju ankietami i pytaniami.

Witam! Miałam niedawno wypadek w pracy a mianowicie jestem na stanowisku barman-kelner. Podczas wykonywanej pracy (myjac szkło tj. Kufle itp.) szklanka pękła mi w dłoni kaleczac ja. Zostalam opatrzona i udalam się na SOR. Tam zszyto mi ranę 4-ma szfami i obandazowano... Papiery zostały złożone do zusu w celu ubiegania się o odszkodowanie lecz chce się dowiedzieć czy mi się należy a jeżeli tak to jak to wygląda. Nadmienie iz posiadam umowę na 1/4 etatu. Z gory dziękuje :-)

Powrót