S
stas22
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
Od wypadku w pracy minęło prawie dwa miesiące , protokół został sporządzony ale nie wysłany do ZUS. Na zwolnieniu lekarskim przebywałem ok. 7 tygodni ale w ZUS zostałem poinformowany że formalnie przebywałem na zwykłym zwolnieniu lekarskim i pensje za pierwszy miesiąc zwolnienia powinien wypłacić mi pracodawca 80 procent , za resztę dni ZUS wypłaci mi również 80 procent ponieważ nie jest poinformowany przez pracodawce o tym że niezdolność do pracy jest wynikiem wypadku w pracy , po prostu protokół nie został wysłany do ZUS w ciągu 14 dni od zdarzenia . Pracodawca na samym początku poinformował mnie że za zwolnienie lekarskie pieniądze wypłaci mi nie on lecz ZUS ponieważ było to zwolnienie lekarskie powypadkowe. Jestem pracownikiem fizycznym - wypadek należał raczej do grożnych ,byłem hospitalizowany 8 dni . W tej sytuacji za pierwszy miesiąc zwolnienia pieniędzy nie otrzymałem ani od zakładu pracy ani od ZUS. Na początku w kadrach zapewniano mnie że wszystkie dokumenty zostały wysłane do ZUS a kiedy dowiedziałem się że jednak nie kadrowa stwierdziła że dokumentacja jest jeszcze niekompletna i że potrzebny jest wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie druk N9 o ogólnym stanie zdrowia .