Wypadek za granicą

• Autor wątku Autor wątku psina_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psina_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, ok 1,5 m-ca temu wyjechałem do pracy do Holandii, lecz tydzień temu miałem wypadek samochodowy i mam skomplikowane połamanie kostki. Przez 4 dni byłem w szpitalu, miałem operacje.Czeka mnie długa rechabilitacja. Teraz nie wiem czy mam prawo do jakiegoś odszkodowania tu w Holandii (jestem ubezpieczony przez firme\posrednika u ktorego pracuje)czy tez może w Polsce gdzie przed wyjazdem otrzymalem karte ubezpieczeniowa NFZ na okres 2m-cy za granicami kraju, która jest jescze oczywiście ważna. Dodam jeszcze że ja auta nie prowadziłem.Prosze o komentarz. Dziekuję.

NFZ może pokryć koszty leczenia, ale żadnych odszkodowań nie płaci.
Odnośnie odszkodowania - to proszę zapoznać się z umową ubezpieczenia.

Ok, a co z moją pracą lekarze zabronili mi pracować przez 3 m-ce, a moja firma chce mi znaleść siedzącą pracę, czy powinienem przyjąć taką ofertę? Obecnie jestem na zwolnieniu i mam za to płacone zdaje się że 80% a gdy podejmę prace nie dostosuję się do zaleceń lekarza i gdy coś się stanie będzie to moja wina, nie wiem co robic.

A jeśli zostane na zwolnieniu (3 miesiące) to pracodawca może mnie wyrzucić z pracy? A jeśli nie to jak będę miał płacone, tzn ile 80%?

Powrót