wypadek

• Autor wątku Autor wątku jassowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jassowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
syna potracił samochód (na szczescie nic mu sie nie stało) wybiegł na ulice w miejscu niedozwolonym prosto pod nadjezdzajacy samochód wpadł na maske i zrobił wgniecenie. dziecko ma 8 lat.
nie było policji , nie ma świadków. kierowca żąda pokrycia kosztów naprawy samochodu-czy ma takie prawo?

tak - w drodze postępowania cywilnoprawnego może żądać od ciebie zwrotu kosztów naprawy pojazdu

nie było policji, nie ma swiadkow , nie ma notatki z wypadku i do konca nie jestem przekonana ze to wgniecenie zrobił moj syn.

to w Sądzie będziecie sobie udowadniać czy był wypadek czy nie, czy to syn spowodował te uszkodzenia czy nie, ale w razie kiedy w Sądzie pani przegra to oprócz kosztów naprawy pojazdu dojdą koszty postępowania sądowego ,biegłych ,zastepstwa procesowego ,itp.

[cytat="Markiz32"]tak - w drodze postępowania cywilnoprawnego może żądać od ciebie zwrotu kosztów naprawy pojazdu[/cytat]

Dla jasności zapytam: jaką podstawę prawną odpowiedzialności rodzica masz na myśli?

[cytat="jassowa"]nie ma swiadkow[/cytat]

Według mnie to nie do końca ścisłe stwierdzenie. Osoby które można przesłuchać w tej sprawie jako ewentualne źródła dowodowe są co najmniej dwie: dziecko i kierowca.

[cytat="kadi"][cytat="Markiz32"]tak - w drodze postępowania cywilnoprawnego może żądać od ciebie zwrotu kosztów naprawy pojazdu[/cytat]

Dla jasności zapytam: jaką podstawę prawną odpowiedzialności rodzica masz na myśli?
[/cytat]

Moim zdaniem miał na myśli:

[lex:345bhnhf]Dz.U.1964.16.93 (U) KODEKS CYWILNY.
KSIĘGA TRZECIA ZOBOWIĄZANIA
Tytuł VI. CZYNY NIEDOZWOLONE

Art. 426. Małoletni, który nie ukończył lat trzynastu, nie ponosi odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę.
Art. 427. Kto z mocy ustawy lub umowy jest zobowiązany do nadzoru nad osobą, której z powodu wieku albo stanu psychicznego lub cielesnego winy poczytać nie można, ten obowiązany jest do naprawienia szkody wyrządzonej przez tę osobę, chyba że uczynił zadość obowiązkowi nadzoru albo że szkoda byłaby powstała także przy starannym wykonywaniu nadzoru. Przepis ten stosuje się również do osób wykonywających bez obowiązku ustawowego ani umownego stałą pieczę nad osobą, której z powodu wieku albo stanu psychicznego lub cielesnego winy poczytać nie można.[/lex:345bhnhf]

Też tak podejrzewam, ale wolę dopytać, bo może chodzi jeszcze o coś innego.

Moje pytanie wzięło się stąd, że gdyby przyjąć, iż chodzi tylko o wskazany przepis k.c., to zastanawiam, czy przy tak skromnych danych o okolicznościach zdarzenia Markiz32 od razu przesądził, że rodzice nie uczynili zadość obowiązkowi nadzoru (bo jego wpis może wskazywać, że bez wątpliwości widzi podstawy do skutecznego pociągnięcia rodziców do odpowiedzialności), czy nie.

Oczywiście może być i tak, że pisząc, że kierowca ma prawo żądać zwrotu kosztów Markiz32 ma na myśli tylko jego formalne prawo dochodzenia takich należności nie przesądzając czy jego roszczenie jest zasadne czy nie.

Poprzez moje pytanie chciałem to doprecyzować, myślę że z pożytkiem dla autorki wątku.

Powrót