WYPADEK

• Autor wątku Autor wątku damian27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

damian27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Niedawno miałem kolizje.Wyjeżdżałem samochodem z podporządkowanej na skrzyżowaniu i uderzył we mnie samochód.W sumie bym nie dyskutował ale była fatalna pogoda,zmniejszona przejrztstość powietrza i padał deszcz a facet jechał nioświetlonym pojazdem.Wiem ,że gdyby miał światła do wypadku by nie doszło.Nie wzywalismy policji.Stąd moje pytanie czy winna leży tylko po mojej stronie.Druga sprawa mój samochód został przywieziony lawetą jego odjechał na kołach.Teraz on mi mowi ,że jego samochód jest do całkowitej kasacji i chce żebym podpisał przyznanie sie do winy inaczej skieruje sprawe do sądu.Pytanie co robic i czy mam szanse wygrać.

Dopiero co były sprawy w odwrotną stronę.
Jak to nie wezwano policji i winnemu trudno cokolwiek udowodnić. Poszukaj na forum.

Zna ktos konkretna odp. na moje pytanie?

Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu. (...)
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.
4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;
2) rozdzielania kolumny pieszych. (...)
Blad, ze nie wezwano patrolu na miejsce, pewnie sprawa wtedy by trafila do Sadu Grodzkiego w sytuacji watpliwosci, co do winy. Bardzo trudno bedzie udowodnic, ze drugi pojazd w chwili zdarzenia nie mial wlaczonych swiatel :!:
Prosze poczekac na inne wypowiedzi.

No i już po sprawie.Temat mona zamknąć

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót