wypadek

• Autor wątku Autor wątku nowk_2004
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowk_2004

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Miałem drogowy wypadek smiertelny rok temu. Wstępnie został mi wyznaczony termin przesłuchania jako świadek. Czy podczas przesłuchania mojego może być przy tym obecny adwokat,pełnomocnik- nie wiem co znaczy art.87 par.1 KPR na którym paragrafie rzekomo może byc przy tym przesłuchaniu.na przesłuchaniu mnie będą najprawdopodobniej rodzice,ich adwokat i policjant...Byłem trzeźwy(krew,alkomat,stan techniczny pojazdu-Ok,badanie wzroku Ok).Rozumiem rozpacz rodziców,ja też z tą świadomością muszę życ.Postępowanie jedno umorzone,lecz za wszelką cenę rodzice chcą zwalić winę na mnie-być może w czasie tego przesłuchania. Mogę coś powiedzieć nie tak ....Sprawa trafia do Instytutu (nie wiem jak się pisze) w Krakowie lub Katowicach.Stąd prośba o pomoc czy w czasie przesłuchania tego może być mój pełnomocnik?

Pewno chodzi o art.
87par1 KPK:
Stronna inna niż oskarżony może ustanowic pełnomocnika.

Zgodnie z tym co wyżej napisane możesz ustanowic pełnomocnika i będzie on mógł by obecny przy twoim przesłuchaniu.

> Wstępnie został mi wyznaczony termin przesłuchania jako świadek. Czy podczas przesłuchania mojego może być przy tym obecny adwokat,pełnomocnik

Nie - jako świadek nie jesteś stroną postepowania.

> - nie wiem co znaczy art.87 par.1 KPR na którym paragrafie rzekomo może byc przy tym przesłuchaniu.na przesłuchaniu mnie będą najprawdopodobniej rodzice,ich adwokat i policjant...

Pokrzywdzony jest stroną, zatem może ustanowić pełnomocnika, jak i uczestniczyć w przesłuchaniu 9art. 317 kpk).

>Zgodnie z tym co wyżej napisane możesz ustanowic pełnomocnika i będzie on mógł by obecny przy twoim przesłuchaniu.

Od kiedy to świadek jest stroną postępowania?

Jasne, że świadek nie jest stroną...;)...źle zrozumiałem posta nowk_2004......Oczywiście MMPM ma racje, że nie przysługuje Ci taka możliwośc.

Powrót