wypełnienie SD-Z2 - pomocy!

• Autor wątku Autor wątku largusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

largusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
bardzo Was proszę o pomoc bo idąc do urzędu skarbowego zostałem że tak powiem zgnojony jak małe dziecko, że urząd nie jest od wyjaśniania co wpisać, co wypełnić, jakie formularze tylko od tego żeby odebrać deklarację i sprawdzić czy jest dobrze wypełniona czy źle...szlag trafia bo skąd człowiek ma to wiedzieć?

rodzina: mama, tata +3 synów . Właścicielami mieszkania własnościowego są rodzice. Mama zmarła. Odbyła się rozprawa spadkowa. na postanowieniu sądu pisze, że tata, ja oraz dwoje braci otrzymujemy po 1/4 (rozumiem, że część 1/2 tata ma swoje + 1/2 części po mamie jest podzielone przez 4?)

1. Przy wypełnianiu zgłoszenia SD-Z2 w części "G" punkt 58 "wielkość nabywanego udziału w rzeczy lub prawie majątkowym" jaką część wpisać? Pani w urzędzie z wielkimi pretensjami podała mi że 1/6 ale to chyba błąd z jej strony. Bo nijak to się ma do postanowienia sądu, a jeżeli 1/2 części po mamie jest podzielona na 4 osoby to powinno być 1/8?

2. W tej samej części "G", punkt 60 "wartość rynkowa nabywanych rzeczy lub praw majątkowych (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego" tutaj wpisać łączną wartość mieszkania? Czy łączną wartość mieszkania podzieloną na część wpisaną w punkcie 58?

3. Pani w urzędzie powiedziała, że tego zgłoszenia nie można wysłać formą elektroniczną tak jak zeznanie podatkowe i że do zgłoszenia mam dołączyć ksero postanowienia sądu. Tylko że na stronie ministerstwa jest możliwość wysłania tego zgłoszenia w takiej formie (nie ma tam załączników do dołączenia w postaci np skanu postanowienia sądu). To czy mając poprawne dane z pkt 58 i 60 mogę wysłać to formą elektroniczną bez skanu postanowienia sądu?

Pomóżcie proszę bo przez tą pandemię zwariować można w tych sprawach urzędowych i z niektórymi urzędnikami...

tata, ja oraz dwoje braci otrzymujemy po 1/4 (rozumiem, że część 1/2 tata ma swoje + 1/2 części po mamie jest podzielone przez 4?)
Tak. Przedmiotem spadku nie jest całe mieszkanie tylko udział zmarłej mamy. Zresztą sąd nie określa w postanowieniu składników masy spadkowej, a jedynie stwierdza, że spadek po zmarłej nabyliście każdy po 1/4.

ad. 1
1/8.
Dziedziczeniu podlegała połowa (4/8 ) udziału w nieruchomości. Każdy z was odziedziczył zatem po 1/8 udziału w całej nieruchomości.

ad. 2
Wartość udziału, który odziedziczyłeś (czyli 1/8 nieruchomości)

ad. 3
Można wysłać elektronicznie właśnie na tej stronie MF, o której wspomniałeś.
Przepisy nie wymagają dołączania kopii postanowienia o nabyciu spadku (stąd brak możliwości dodania załącznika), aczkolwiek US nagminnie się tego domagają.
Pamiętam, gdy kilka lat temu wysłałem elektronicznie SD-Z2, po jakimś czasie otrzymałem telefon z US z prośbą o przesłanie emailem skanu poświadczenia dziedziczenia:D

Dzięki Ci bardzo za pomoc.Nie jestem osobą konfliktową dlatego nie chciałem się z urzędniczką kłócić. Już kiedyś poznałem jej złośliwość... zatem skorzystam z możliwości wysłania elektronicznie tego zgłoszenia

podłączę się pod temat z takim czysto hipotetycznym zagadnieniem jeżeli zostałby w terminie złożony formularz SDZ2 w którym wykazano by otrzymane w spadku aktywa np. samochód o wartości 20 tys. zł, ale zapomniano by wskazać w nim np. jeszcze jeden istniejący drobny element masy spadkowej - np. motorower albo przyczepka o wartości 2 tys. zł,to czy np. po kilku latach urząd skarbowy naliczy zaległy podatek od spadku od wartości całego spadku czy tylko od tego motoroweru / przyczepki?

Ostatnia edycja:
a jak należy liczyć 6-miesięczny termin na złożenie SD-Z2?jako 180 dni od dnia zdarzenia rozpoczynającego bieg terminu?

W jaki sposób wycenić spadek 1/2 mieszkania w mieście X?
Czy zawyżyć, po jak zbędę udziały za większą kwotę niż wpisaną w SD-Z2 (np. wpisze średnia z internetu), to będą jakieś konsekwencje?

Powrót