wypełnienie sprzeciwu od nakazu zapłaty, proszę o drobną pomoc

• Autor wątku Autor wątku itsme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

itsme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witajcie :)
Jestem w trakcie wypełniania formularza sprzeciwu od nakazu zapłaty. Szukałam inf na forum i nie tylko tutaj, chciałam sobie poradzić sama, jednak prosiłabym jedynie o sugestie dot. szczegółów w formularzu.

Opisze pokrótce sytuację: w sierpniu 2014 MiejskieUsługiKomunikacyjne wniósł pozew o zapłatę opłaty dodatkowej, która uległa przedawnieniu. (1 rok, prawo przewozowe)

Punkty, które budzą we mnie wątpliwość:
7. Zarzuty i wnioski
tu powinnam wpisać tylko "zgłaszam zarzut przedawnienia" ?
8. Koszty
"Wnoszę o zasądzenie na moją rzecz kosztów procesu według norm przypisanych"
9. Uzasadnienie
"W dniu 14.08.2014 powód wniósł pozew o zapłatę kwoty...zł wraz z odsetkami ustawowymi przeciwko pozwanej tytułem niezapłacenia opłaty dodatkowej, której termin wymagalności przypadł na dzień 28 marca 2013.
Faktem jest iż zgodnie z treścią art. 77 ust. 1 i 3 pkt 4 Prawa przewozowego, przedawnienie roszczeń związanych z zapłatą należności przewozowych następuje z upływem roku od dnia, w którym zapłata powinna była nastąpić.
Przedawnienie roszczenia o zapłatę opłaty dodatkowej nałożonej na pozwaną nastąpiło 28 marca 2014 roku.
W tym stanie rzeczy żądanie pozwu jest bezzasadne i jako takie powinno być oddalone."
10. Wnioski dowodowe
Zgłaszany dowód/ Fakty podlegające stwierdzeniu Czy to mam w ogóle wypełniać? Czy wszystkie potrzebne informacje zostały zawarte wyżej? Czy przedstawić tu dowód w postaci kopii nakazu zapłaty, który był już dołączony do pozwu? Lub jakikolwiek inny?

Z góry dziękuję każdemu kto poświęcił swój czas na przeczytanie mojego posta i za ewentualne doradztwo.
Pozdrawiam, Patrycja

Powrót