Wypis a wyciąg

• Autor wątku Autor wątku peters
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peters

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.

Potrzebuje pilnie pomocy. Czy ktoś mógłby mi napisać czym różni się wypis z orzeczenia sądowego od wyciągu z orzeczenia sądowego? Gdyby ktoś znalazł jakąś definicję ustawową tych pojęć byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Chodzi zapewne o ksero lub odpis :what: ksero mniej kosztuje - 1 zl :) no a wypis (odpis) wiecej i jest potwierdzony. To zaley do czego jest potrzebne to orzeczenie, bo jesli tylko do zapoznania sie z trescia to wystarczy ksero.

Niestety nie o to mi chodziło. Chodziło mi o definicję z tej ustawy:
Ustawa z dnia 14 lutego 1991 r. Prawo o notariacie.
(tekst jednolity Dz. U. z dnia 20 kwietnia 2002 r. Nr 42, poz. 369 z późn. zm.)
„Art. 110 § 3. W nagłówku wypisu aktu zaznacza się, że wydany dokument jest wypisem. Wypis powinien być dosłownym powtórzeniem oryginału, jednak poprawek i przekreśleń znajdujących się w oryginale nie należy zamieszczać w wypisie. Na końcu wypisu zaznacza się, komu i kiedy wypis wydano. Wypis podpisuje notariusz i opatruje pieczęcią. Wypis mający więcej niż jeden arkusz powinien być ponumerowany, połączony, parafowany i spojony pieczęcią.
[....]
Art. 112. § 1. Do wydawania wyciągów i odpisów stosuje się te same zasady, na jakich wydaje się wypisy.
Podobną rozróżnienie na wypisy i wyciągi zawiera Regulamin wewnętrznego urzędowania sądów powszechnych.Dziennik Ustaw z 1998 r. Nr 100 poz. 644
W związku z powyższym pytanie pozostawiam otwarte.

Powrót