Wypisanie z lekcji religii.

• Autor wątku Autor wątku Svartrav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Svartrav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie na temat wypisania z lekcji religii. Wyczytałem gdzieś, że o chęci udziału w takowych lekcjach decyduje uczeń pełnoletni lub rodzice ucznia niepełnoletniego. U nas jednak niezależnie od pełnoletności ucznia decyzje pozostawiono rodzicom. Doczytałem, że można załatwić sprawę u dyrektora jednak nasz dyrektor jest dość specyficznym człowiekiem dlatego chciałbym wiedzieć na co ewentualnie mógłbym się powołać. Drugą sprawą są pozostające po religii godziny. Teoretycznie szkoła szkoła powinna zapewnić opiekę w trakcie tych godzin. Czy jest jednak możliwe zwolnienie się z nic w momencie, gdy są to ostatnie godziny danego dnia a uczeń jest pełnoletni?

oczytałem, że można załatwić sprawę u dyrektora jednak nasz dyrektor jest dość specyficznym człowiekiem dlatego chciałbym wiedzieć na co ewentualnie mógłbym się powołać

Podstawą jest par. 1 ust. 1 pkt. 2 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 kwietnia 1992 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach.

Sprawdź w statucie szkoły czy jest to uregulowane.

W statucie nie ma na ten temat ani słowa.

Powrót